Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Όταν μιλάει η σιωπή” της Σταυρούλας Σταμάτη

Η σιωπή μιλάει; Πάντα! Και έχει και ηχηρή αφωνία κατά τη γνώμη μου! Οι άηχες κραυγές είναι πιο δυναμικές από τη φωνή.
Όπως μας λέει και ο J.R.R. Tolkien: «Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου».
Η ιστορία μας αφορά τέσσερις έφηβους με προβλήματα προσωπικά και οικογενειακά.
Ο πρώτος είναι ο Παράσχος ή Σκίουρος για το χωριό. Ο Παράσχος είναι παιδί πλούσιας αλλά διαλυμένης οικογένειας. Είναι απογοητευμένος από τους γονείς του και από το Θεό. Όλοι στο χωριό τον λένε μυστήριο και αγενή. Όμως αυτό που αναζητά είναι συζήτηση, προσοχή και αγάπη. Μία ανθρώπινη ψυχή που πολεμάει με όσα βιώνει και προσπαθεί να αντέξει τα χτυπήματα που δέχεται. Ποτέ δεν μπορεί να μιλήσει ουσιαστικά με τους γονείς του. Έτσι, ανακαλύπτει πως τα πλούτη δεν του παρέχουν τίποτα, ούτε μπορούν να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά που έχει.
Ο Αναστάσης ή Σάσα για τους φίλους είναι λάτρης της μουσικής και της τεχνολογίας. Κάποια στιγμή μία αποκάλυψη θα τον κλονίσει και θα τον κάνει να δει πως οι εξαρτήσεις δεν έχουν συγκεκριμένο όνομα αλλά βρίσκονται παντού. Ακόμα και εκεί που δεν τις βλέπουμε. Δε θέλει να έχει σχέση με τα αδέρφια του, καθώς η αδερφή του είναι εθισμένη στις εφήμερες καταστάσεις και ο αδερφός του μπλεγμένος στα πλοκάμια των ναρκωτικών. Αλλά και αυτός δεν πάει πίσω. Ο εθισμός του με τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι τεράστια.
Η Ειρήνη είναι μία αγνή ψυχή, πρόθυμη και συναισθηματική. Βοηθάει όσο μπορεί την οικογένειά της. Επίσης, είναι η αφηγήτρια του βιβλίου. Προσπαθεί να κατανοήσει τις πράξεις του Θεού και να καταλάβει το βαθύτερο νόημά τους.
Τέλος, έχουμε τον Γιάννη. Ο Γιάννης είναι ευαίσθητος, κλειστός χαρακτήρας και ο θάνατος του πατέρα του του σημαδεύει τη ζωή. Δεν καταφέρνει να πενθήσει και ζει στην άρνηση για πολλά χρόνια. Επίσης, αποφάσισε να σταματήσει να μιλάει μετά από το συγκεκριμένο συμβάν.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, του οποίου τα θέματα που πραγματεύεται απασχολούν όλες τις ηλικιακές ομάδες από τους έφηβους και πάνω. Οι εξαρτήσεις, οι σχέσεις με το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, γονείς και αδέρφια, οι σπουδές, η διάσπαση της οικογένειας, το διαζύγιο, οι διαφωνίες και οι διαπληκτισμοί είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται κατά την ανάγνωση! Είναι ένα καλοδουλεμένο και προσεγμένο κείμενο με πολλές συμβουλές, λύσεις και συζήτηση. Η τροφή για σκέψη που παρέχει στους αναγνώστες είναι σπουδαία και καίρια. Μέσω της κουβέντας, της κατανόησης, της αγάπης, της στοργής, της τρυφερότητας και της εμπιστοσύνης που χτίζονται σιγά – σιγά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να βοηθήσουμε αισθητά τους συνανθρώπους μας! Γιατί όπως λέει και ο Charles Caleb Colton: «Τον άνθρωπο δεν πρέπει να τον κρίνουμε μόνο από τον τρόπο που μιλάει, αλλά και από τον τρόπο που σωπαίνει.»
Και ναι είναι ό,τι πιο όμορφο έχω διαβάσει για την ψυχολογία και την κατανόηση της ψυχοσύνθεσης των ηρώων! Διαβάστε το γιατί αξίζει και θα σας κάνει καλύτερους ανθρώπους και κυρίως καλύτερους συνανθρώπους, ομιλητές, ακροατές και συμβουλάτορες!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου