Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

"Η Τερεζούλα - Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες" Gianni Rodari

Η ΤΕΡΕΖΟΥΛΑ-ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: ΡΟΝΤΑΡΙ, ΤΖΑΝΙ GIANNI RODARI
Έτος έκδοσης: 2017
ISBN: 978-960-04-4814-6
ΣΕΛ.: 216
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Τίτλος πρωτοτύπου: Venti storie più una
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλικά
Μετάφραση: Απόδοση: Δότση, Δήμητρα
Εικονογράφηση: Έγχρωμη
Εικονογράφος: Ορέκια, Τζούλια
Βάρος: 246.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Ηλικία: από 7 ετών
Βραβείο: ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Τα παραδοσιακά παραμύθια αποτελούν για τον Τζάνι Ροντάρι την «πρώτη ύλη» για να πετάξουμε μακριά με τα φτερά της φαντασίας μας. Επιπλέον, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ο ίδιος στήνει έναν δημιουργικό διάλογο με τους νεαρούς αναγνώστες του ακόμη και σήμερα: ένας αυτοκράτορας απαγορεύει στο βασίλειό του όλες τις κιθάρες επειδή ο ίδιος δεν ξέρει να παίζει, ένα κοριτσάκι που δεν θέλει να μεγαλώσει μεταμορφώνεται σε γίγαντα όταν αναγκάζεται να παλέψει ενάντια στην αδικία, ένας ουρανοξύστης πλέει στη θάλασσα σαν υπερωκεάνιο…

Στο βιβλίο Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες η πραγματικότητα γίνεται ένα με τη φαντασία, δίνοντας αφορμή για απρόβλεπτες και διασκεδαστικές καταστάσεις, που παρασύρουν τον αναγνώστη και του μαθαίνουν πως «πειράζοντας» μια παλιά ιστορία μπορούμε να φτιάξουμε μια άλλη, ολοκαίνουρια.






Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) γεννήθηκε στην επαρχία Νοβάρα. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος και μετά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σχεδόν τυχαία ξεκίνησε να γράφει για παιδιά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Άντερσεν (1970), το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.
Χάρη στον Τζάνι Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία ξέφυγε από τα όρια της «λιγότερο σημαντικής» λογοτεχνικής παραγωγής και, με τη γοητευτική της πολυπλοκότητα, βρήκε ξανά τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής. Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες του Ροντάρι είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων του, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία. Με το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεοτύπων και τις ευφάνταστες αλλοιώσεις της γλώσσας, ο συγγραφέας καλεί μικρούς και μεγάλους να απελευθερωθούν από τα καλούπια, τις προκαταλήψεις και τους συμβιβασμούς, να κοιτάξουν μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου