Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Το θαύμα” της Emma Donoghue


Το βιβλίο μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα. Εκεί όπου οι ιστορίες με νεράιδες ήταν πιστευτές από όλους. Εκεί όπου η ανέχεια, η κακουχία και η πείνα έδιναν και έπαιρναν.
Η Αγγλίδα νοσοκόμα, Λίμπ Ράιτ -μαθητευόμενη δίπλα στην μις Νάιτινγκεϊλ-, θα μεταβεί στην Ιρλανδία για 15 ημέρες προκειμένου να παρατηρήσει την περίπτωση της 11χρονης Άννας, η οποία μετά την πρώτη μετάληψη επί 4 μήνες αρνείται να φάει το οτιδήποτε. Θαύμα; Αυτό θα τολμήσει να ανακαλύψει η νοσοκόμα Λιμπ.
Από όλον τον κόσμο συρρέουν πλήθη ανθρώπων για να ακουμπήσουν αυτό το κορίτσι και να πάρουν την ευλογία της. Αλλά είναι όντως θαύμα; Ή έχει στηθεί μία περίεργη πλεκτάνη από μέρους μίας ομάδας ανθρώπων με το όνομα Παρατήρηση; Ποιοι αποτελούν αυτή την ομάδα; Γιατί αυτό το κορίτσι εμμένει στην άποψή της να μη δεχτεί οποιαδήποτε μορφή τροφής; Τι κρύβεται πίσω από την ίδια, την οικογένειά της και την Παρατήρηση; Γιατί η Λιμπ έχει απαρνηθεί την ανώτερη δύναμη; Γιατί πιστεύει μόνο σε όσα βλέπει; Πως θα δεχτούν οι υπόλοιποι τις απόψεις της και τις θέσεις της; Τελικά τι θα ανακαλύψει η νοσοκόμα; Όλα είναι μία πλεκτάνη ή πραγματικά πρόκειται για θαύμα;
Πρόκειται για ένα βιβλίο σκοτεινό, πολυδιάστατο, με πολλές προεκτάσεις, ψυχολογικές, κοινωνικές, οικογενειακές, θρησκευτικές και προσωπικές. Και μέσα σε όλα έχουμε ένα άρτιο ξεδίπλωμα σχέσεων εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Γιατί την αγάπη μπορούμε να τη βρούμε παντού αρκεί να υπάρχει αυτό το συναίσθημα και να μπορεί κάποιος να το προσφέρει στον οποιοδήποτε. Η αποστασιοποιημένη στάση της συγγραφέως είναι το επόμενο θετικό στοιχείο της ιστορίας. Δεν γίνεται “θεούσα” ούτε προσπαθεί να επιβάλει με το ζόρι την άποψή της. Μόνο αφήνει στον αναγνώστη να μπει στη θέση αυτού του κοριτσιού, το οποίο βιώνει μία ψυχοφθόρα κατάσταση χωρίς να ευθύνεται κάπου. Η ψυχή της έχει καταρακωθεί, η ψυχολογία της την έχει εγκαταλείψει και έτσι αφήνεται σε έναν απύθμενο ωκεανό χωρίς βοήθεια από πουθενά. Η μόνη που θα προσπαθήσει να μπει μέσα στις σκέψεις αυτού του κοριτσιού θα είναι η νοσοκόμα Λιμπ, ελπίζοντας να καταφέρει να βοηθήσει αυτό το κορίτσι και να το λυτρώσει από τα βάσανα, τις τύψεις και τιε σκέψεις που κουβαλάει. Το τέλος, θα αποζημιώσει όλους τους αναγνώστες μέσα από τις συνεχείς ανατροπές του βιβλίου, τις οποίες μας προσφέρει απλόχερα και γεναιόδωρα η συγγραφέας!
Το πιο ανατρεπτικό βιβλίο ήρθε για να κερδίσει και να συναρπάσει όλο το αναγνωστικό κοινό! Το μόνο που μας ζητάει είναι να δούμε τα θέματα μέσα από όλα τα πρίσματα που μας αναλύει σε κάθε σελίδα η συγγραφέας!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου