Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Συζητώντας με την Ευδοκία Σταυρίδου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Ε.Σ.: Δεν είναι ένας ή μία. Είναι αρκετοί αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιον θα πω τον Έρμαν Έσσε. Η γραφή του με μαγεύει και με παρασύρει σε κόσμους υπέροχους. Με ενσωματώνει μέσα στις ιστορίες του και γίνομαι ένα με τους ήρωές του.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ε.Σ.: Θα είμαι ειλικρινής και θα σας απαντήσω πως δεν θυμάμαι… Αν εννοείτε όταν ήμουν πολύ μικρή θα σας πω πως διάβαζα πολλά παραμύθια τα οποία μέχρι και σήμερα μου αρέσει να διαβάζω. Αργότερα στην εφηβεία μου διάβαζα Ιούλιο Βερν, Έκτορ Μαλό, Σαρλότ Μπροντέ, Χαλίλ Γκιμπράν, Μενέλαο Λουντέμη και πολλούς πολλούς άλλους συγγραφείς.


Ερώτηση 3η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ε.Σ.: Ήρθε από μόνο του. Ήταν η ανάγκη να διοχετευτούν τα συναισθήματα με κάποιον τρόπο. Δεν το έχω προσδιορίσει ποτέ ακριβώς. Σαν ένα κάλεσμα…


Ερώτηση 4η: Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας "Κάποτε στη Μυτιλήνη";

Ε.Σ.: Το βιβλίο της παντοτινής αγάπης.


Ερώτηση 5η: Η Νίνα θα ερωτευτεί με πάθος τον Νικήτα. Πολλές φορές οι άντρες αποκρύπτουν το γάμο τους από τη σχέση τους δημιουργώντας μαζί τους εξωσυζυγική σχέση. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Ε.Σ.: Γιατί γνωρίζουν πως αυτό είναι αποτρεπτικό στο να δημιουργήσουν μια τέτοια σχέση. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να είναι το τρίτο πρόσωπο.


Ερώτηση 6η: Μία ρήση λέει πως στον πόλεμο και στον έρωτα τα πάντα επιτρέπονται. Ποια είναι η άποψή σας;

Ε.Σ.: Συμφωνώ μόνο υπό την έννοια πως σε ακραίες συνθήκες υπερβαίνεις εαυτόν. Ξεπερνάς τα προσωπικά σου όρια και κάνεις πράγματα που ποτέ δεν φανταζόσουν πως είσαι ικανός. Δεν συμφωνώ όμως καθόλου στην a priori αποδοχή της ρήσης.

Ερώτηση 7η: Ο Νικήτας νομίζει πως με τα χρήματα τα πάντα εξαγοράζονται. Τι πιστεύετε, ισχύει ή υπάρχουν και κάποια όρια στην εξαγορά;

Ε.Σ.: Φυσικά και υπάρχουν όρια. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ο κάθε ένας μας έχει τα ηθικά του όρια και αυτή είναι και η ομορφιά των ανθρώπων. Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητά τους.


Ερώτηση 8η: Γιατί θελήσατε το πρώτο σας βιβλίο να είναι μία αληθινή ιστορία και όχι μία μυθοπλαστική; Δε σας φόβισε αν θα καταφέρνατε να κερδίσετε το αναγνωστικό κοινό;

Ε.Σ.: Δεν με φόβισε καθόλου. Ακολούθησα το ένστικτό μου που με οδήγησε να πάρω αυτή την απόφαση την ίδια κιόλας στιγμή που άκουσα την ιστορία. Και εκ των υστέρων μπορώ να σας πω πως αφού συγκλόνισε εμένα γιατί να μην συγκλονίσει και τους αναγνώστες μου; Ο συγγραφέας είναι κι αυτός ένας άνθρωπος όπως και κάθε άλλος. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ε.Σ.: Πως ελπίζω να αγαπήσουν το βιβλίο μου όσο κι εγώ γιατί γράφτηκε με εντιμότητα και αγάπη.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Ε.Σ.: Ναι βεβαίως. Θα σας πω πως θα ακολουθήσω το ίδιο μονοπάτι που ακολούθησα και στο πρώτο μου βιβλίο ξεδιπλώνοντας άλλη μια αληθινή ιστορία η οποία αυτή τη φορά μας μεταφέρει στα Ιωάννινα. Και θέλω εδώ να προσθέσω πως όλη μου τη ζωή αφουγκράζομαι ιστορίες. Παρατηρώ ανθρώπους. Μαγεύομαι από το πεπρωμένο τους, συμπάσχω με τις αγωνίες και τους φόβους τους και θέλω να τους δώσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάσταση στον χρόνο.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!

Ε.Σ.: Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς!!!!!!!!!






Η Ευδοκία Σταυρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Θέατρο. Η μεγάλη της αγάπη για το διάβασμα από τα νεαρά της χρόνια αποτέλεσε ερέθισμα ώστε να στραφεί στα μονοπάτια της γραφής. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημιουργία θεατρικών ομάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γράφει ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Το Κάποτε στη Μυτιλήνη είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
(2017) Κάποτε στη Μυτιλήνη, Ωκεανός
 
 
 
 
 
Κάποτε στη Μυτιλήνη
 
Μια παγωμένη νύχτα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Μυτιλήνη, η Νίνα συναντά τον Νικήτα … Εκείνη, ένα φτωχό και βασανισμένο κορίτσι. Eκείνος, o άρχοντας του νησιού... Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, μαγεύονται ο ένας από τον άλλον και νιώθουν σαν να γνωρίζονταν από πάντα, σαν να τους δένει η αόρατη κλωστή της ανίκητης Μοίρας. Η σχέση τους θυελλώδης. Υπάρχουν μονάχα ο ένας για τον άλλον. Πιόνια του Πεπρωμένου, τυφλοί κι οι δυο απέναντι σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη σχέση τους, γίνονται έρμαια των πράξεών τους, αφού ο Νικήτας είναι ήδη παντρεμένος... Οι δυο εραστές άγονται και φέρονται σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας, που πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Θα έρθει η κάθαρση μετά την ύβρη που διέπραξαν; Θα μεταμορφωθούν οι Ερινύες σε Ευμενίδες;
Μια αληθινή ιστορία που συνέβη κάποτε στη Μυτιλήνη, συνταράσσοντας τη μικρή κοινωνία αλλά και τους πρωταγωνιστές της, με τρόπο που θα μείνει
ανεξίτηλος στη συνείδηση του αναγνώστη...
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου