Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Γέρση….. ένα ιστορικό μυθιστόρημα όσο και μεθυστικό που μας ταξιδεύει σε πατρίδες που κάποτε οι Έλληνες διέπρεπαν και ζούσαν παρέα με τους Τούρκους ως φίλους στην αρχή και αργότερα ως δυνάστες.. Ένα μυθιστόρημα με έντονα και βαθιά συναισθήματα τόσα πολλά όσων και των ανθρώπων που ξεδιπλώνονται  οι  ιστορίες τους μέσα στο βιβλίο.
Γεμάτο μυρωδιές και αισθήσεις από την Σμύρνη τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Ένα μυθιστόρημα που σαν κεντρική του ιστορία  έχει ένα παραμυθένιο  όσο και παθιασμένο έρωτα υφασμένο σαν γαϊτανάκι  με τα νήματα της ιστορίας.
Η Γέρση είναι μια αρχοντοπούλα γεννημένη και μεγαλωμένη μέσα στα πούπουλα σαν το πιο σπάνιο λουλούδι για τον πατέρα της και την υπόλοιπη οικογένεια που κάθε επιθυμία της είναι  διαταγή. Μεγαλώνοντας έγινε μια πανέμορφη γυναίκα με απαράμιλλη ομορφιά που ξυπνά τον έρωτα στην καρδιά του Γιώργη αλλά και του αδερφικού του φίλου Σελίμ, που από τον έντονο πόθο του προσπαθεί με δόλιους τρόπους να βρεθεί κοντά της να της γίνει απαραίτητος έτσι ώστε να την κατακτήσει.
Η καρδιά της Γέρσης όμως από την πρώτη ματιά, το πρώτο βλέμμα που έριξε στο Γιώργη, τον ερωτεύτηκε το ίδιο βαθιά. Σ’ αυτό το περίεργο τρίγωνο, τριγυρίζει ο έρωτας έντονος βαθύς ένας έρωτας που μαγεύει, που πονάει που καίει την σάρκα.
…..«Τι είμαι για σένανε, Γιώργη Καραδάμογλου; Αυτό μόνο… πρέπει να ξέρω…» 
…..«Εσύ, ομορφιά μου, είσαι το κόκκινο στο αίμα μου…»
Διαβάζοντας το βιβλίο και με την έντονη περιγραφή της Γέρσης και των δυο αντρών που την ερωτεύτηκαν το ίδιο παράφορα, αισθάνθηκα σαν η συγγραφέας να παρομοιάζει την Γέρση με την Σμύρνη, την πόλη με τα χιλιάδες χρώματα και τα βαριά αρώματα Ανατολής  που την αγάπησαν Έλληνες και Τούρκοι με το ίδιο πάθος και την διεκδίκησαν και οι δύο με την ίδια λαχτάρα. Την πόλη που μέσα της ζούσε ένα συνονθύλευμα ανθρώπων  πλούσιων και φτωχών, με τα σουαρέ, την πολύβουη αγορά, τα χαμάμ. Μια πόλη , όμορφη Ανατολίτισσα με ελληνική ψυχή που σαν ήρθε η ώρα την διεκδίκησαν με το ίδιο πάθος Έλληνες και Τούρκοι σε έναν αιματοβαμμένο πόλεμο που ήταν από πριν σχεδιασμένος.

Ένα βιβλίο με έντονη και γλαφυρή αφήγηση, με παραστατικότητα και σε πολλά σημεία  η γραφή τόσο ρεαλιστική λες και ζούσα μέσα στην ιστορία. Έντονη σε πολλά σημεία η γλώσσα με τους ιδιωματισμούς που χρησιμοποιούσαν στην Σμύρνη, μια αφήγηση που έρεε  μέσα από τις ζωές όλων των ηρώων , ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους που ο πόλεμος τον καθένα τον επηρέασε  διαφορετικά , με αναφορές στην θηριωδία της Μικρασιατικής καταστροφής , στα συναισθήματα και στις πληγές της ψυχής που άφησε ο πόλεμος αυτός στις ψυχές των ανθρώπων, που δεν γιατρεύτηκαν ποτέ…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου