Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Η απόλαυση της σκιάς” της Μαρίας Ρασσιά

Το βιβλίο αποτελείται από εννέα κείμενα. Τα δύο είναι σε μορφή νουβέλας και τα άλλα εφτά σε μορφή διηγημάτων. Κάθε κείμενο πραγματεύεται την έννοια της απώλειας και του φόβου του θανάτου. Όλοι οι ήρωες, ή αντιήρωες για κάποιους, προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους μέσα από μία εσωτερική αναζήτηση χωρίς να επιστρέψουν στα παλιά. Η θλίψη που βιώνουν είναι το σήμα κατατεθέν τους.
Αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα από τα εννιά με κλειστά τα μάτια και το χέρι στην καρδιά θα διάλεγα σίγουρα και αποφασιστικά τη νουβέλα “Η Μήδεια θέλει να γεράσει”. Είναι σαν ένας ορμητικός χείμαρρος να σε παρασέρνει σε μία δίνη συναισθημάτων χωρίς προηγούμενο!
Η συγκεκριμένη Μήδεια μας θυμίζει τη Μήδεια του Ευριπίδη. Μετά από προδοσία, πόνο, οργή και μίσος θα σκοτώσει τα παιδιά της. Αλλά η κοινωνική της θέση θα ωθήσει τους ανθρώπους να πουν ψέματα. Τι θα γίνει όταν θα επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος με σκοπό να ομολογήσει το έγκλημα; Τελικά, όπως λέει και η συγγραφέας, «Ο έρωτας δεν είναι αθώος»…
Συγκλονιστικά και ανθρώπινα όλα τα συναισθήματα που αποκομίζουμε διαβάζοντας και τα εννέα κείμενα του βιβλίου! Ο φόβος, η απώλεια, η μοναξιά συνθέτουν όλες τις ιστορίες μέσα από την εσωτερική απομόνωσή μας! Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε βαθιά σκεπτόμενους ανθρώπους. Εξαιρετικό κατά τη γνώμη μου και άξιο ανάγνωσης για απαιτητικούς αναγνώστες!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου