Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Φωνές από χώμα” της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια. Οι εναλλαγές που συναντάμε κεφάλαιο ανά κεφάλαιο αφορά και τη διάλεκτο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας. Τα κεφάλαια που μιλάνε οι γυναίκες είναι γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο. Ενώ τα κεφάλαια που μας μιλάνε για την ιστορία της Τζεμαλιγιέ και του Ζεκή είναι στη νέα ελληνική. Οι ιστορίες αποτελούνται από αφηγήσεις δεκατριών γυναικών.
Μπορεί στην αρχή να σας δυσκολέψει η κυπριακή διάλεκτος αλλά σίγουρα θα σας μαγέψει! Προσθέτει μία ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη στο βιβλίο και καταφέρνει να τοποθετήσει τους αναγνώστες μέσα στις ιστορίες και να παρασυρθούν μέσα στη δύνη των γεγονότων.
Η ιστορία της Τζεμαλιγιέ, μιας Τουρκοκύπριας πόρνης, η οποία αγάπησε τον Ζεκή και δολοφονήθηκε μαζί με τον αγαπημένο της ένα βράδυ του Δεκεμβρίου του 1963 σίγουρα θα συγκινήσει κάθε αναγνώστη.
Πόνεσα και έκλαψα για αυτούς τους δύο ανθρώπους, των οποίων η μοίρα δε στάθηκε τόσο καλή απέναντί τους. Όπως και με την αδικία. Τελικά διαπιστώνουμε μέσω της ανάγνωσης πως ο κάθε άνθρωπος εξιστορεί τα γεγονότα σύμφωνα με τις απόψεις του, τις θέσεις του και την πλευρά από την οποία βρίσκεται. Πολλές φορές απόρησα με το θέμα του φανατισμού και της μη συνύπαρξης δύο λαών. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει πόνος και μίσος αντί για αγάπη; Ποτέ δεν κατάφερα να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Μπορεί να πρόκειται για ένα βιβλίο λίγων σελίδων, αλλά τα συναισθήματα που σου γεννιούνται είναι αμέτρητα σαν να διαβάζεις ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα. Η συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου γνωρίζει πώς να χειριστεί το αναγνωστικό κοινό και να το κερδίσει! Είναι από τις ελάχιστες συγγραφείς, που καταφέρνουν να σε τοποθετούν μέσα στην ιστορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρκετά θεατρικά της κείμενα έχουν παιχτεί στο σανίδι! Χρειάζεται αμεσότητα με το κοινό και παραστατικότητα! Και τα δύο τα έχει και με το παραπάνω!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου