Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η ωραία Ελένη” του Νίκου Φαρούπου

Όταν έπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο δεν ήξερα τι ακριβώς θα ήταν. Ναι, ένα βιβλίο για την ωραία Ελένη αλλά από εκεί και έπειτα τι θα πραγματεύεται; Θα αφορά μία άλλη ιστορία, από τις πολλές που γράφτηκαν για αυτό το πρόσωπο; Θα είναι μία μελέτη πάνω στα αρχαία κείμενα;
Αυτό που με τράβηξε αρχικά στο βιβλίο είναι ο συγγραφέας. Για εμένα αποτελεί εγγύηση μετά από την ανάγνωση του πονήματος, Εφιάλτης η απολογία. Ο Νίκος Φαρούπος είναι γνώστης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πραγματείας.
Διαβάζοντας αυτό το πόνημα, διαπίστωσα ότι πρόκειται για μία εξονυχιστική έρευνα και μελέτη γύρω από τα γραφόμενα για αυτή την αινιγματική προσωπικότητα. Τελικά η Ελένη ακολούθησε οικειοθελώς τον Πάρη; Ο Μενέλαος θαμπώθηκε από τα στήθη της και συγχώρεσε την απιστία της; Ο πόλεμος της Τροίας έγινε όντως για τα μάτια της ωραίας Ελένης; Η Ελένη ήταν θύμα ή θύτης; Ποιοι έγραψαν έργα για αυτή τη γυναίκα; Και το κυριότερο, ποια ήταν;
Αυτά είναι μερικά από τα κομμάτια που θα μάθουμε διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο μελέτης. Προσωπικά, δεν γνώριζα ότι υπήρχαν τόσα βιβλία αφιερωμένα στο πρόσωπο της Ελένης.
Τον μύθο φαντάζομαι ότι όλοι μας τον γνωρίζουμε. Το μήλον της Έριδος, ο θεός Ερμής που έβαλε τον Πάρη να διαλέξει ποια θεότητα ήταν η πιο όμορφη, τα δώρα που του έταξαν οι θεές Αθηνά, Ήρα και Αφροδίτη και την τελική του απόφαση.
Τα ονόματα που παρελαύνουν από το συγκεκριμένο σύγγραμμα είναι πολλά. Όλα όμως έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελένης. Βεβαίως, πολλοί αρχαίοι συγγραφείς γράφουν τη δική τους ιστορία. Το ποια εκδοχή είναι η αληθινή είναι κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Για άλλους η Ελένη ήταν μία διπρόσωπη γυναίκα και εταίρα και για άλλους αμέμπτου ηθικής και απόλυτα αφοσιωμένη στον σύζυγό της. Έμαθα ποιοι απέκτησαν πρώτα την ονομασία Έλληνες και πως γεννήθηκε το όνομα Ελένη.
Οι θεωρίες είναι πάμπολλες. Η γνώση όμως όλων αυτών είναι σημαντική και οφείλουμε όλοι μας να ερευνούμε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε τα εφόδια που μας είναι απαραίτητα για τη διεύρυνση του νου και της παιδείας.
Το συγκεκριμένο πόνημα δεν ανήκει στα ευανάγνωστα. Πως θα μπορούσε άλλωστε όταν ανήκει στην κατηγορία των μελετών. Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά μία σημαντική παρακαταθήκη αξιών, γνώσεων και ιστοριογραφίας. Η αξία της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα και η θέση της στην Αθήνα και στη Σπάρτη, η πίστη στο δωδεκάθεο, οι θυσίες, οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και άλλα γεγονότα έρχονται να αναδειχθούν μέσα από αυτό το κομψοτέχνημα όπως είναι η συγκεκριμένη μελέτη.
Η έρευνα διαφαίνεται σε όλο της το φάσμα και ο μελετητής – συγγραφέας προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας κάνει κοινωνούς της γνώσης του. Αναμφισβήτητα, το βιβλίο απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η θέση του είναι στις βιβλιοθήκες κάθε σπιτιού και ότι οφείλουμε όλοι να το μελετήσουμε! Καθώς επίσης και να αποδώσουμε τον σεβασμό που αξίζει στον Νίκο Φαρούπο για αυτό το θεάρεστο έργο που επιτελεί να μας διδάσκει τη μυθιστορία της χώρας μας! Τέτοιοι λογοτέχνες λείπουν από τη λογοτεχνία και αξίζουν την προσοχή μας και τον θαυμασμό μας!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου