Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Συζητώντας με τη Μιρέλλα Παπαϊωάννου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Μ.Π.: Δυσκολεύομαι να επιλέξω έναν μόνο, είναι πολλοί οι συγγραφείς που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως αγαπημένους για διαφορετικούς λόγους καθέναν από αυτούς. Δεδομένου όμως, ότι αυτή την περίοδο διαβάζω τον Κίτρινο Φάκελο του Καραγάτση θα σας πω ότι σήμερα τουλάχιστον εκείνος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Π.: Από τα πρώτα ήταν σίγουρα Η Μαύρη Καλλονή της Anna Sewell και τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, αλλά δε θυμάμαι καθόλου τη σειρά ανάγνωσής τους.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Π.: Η ανάγκη μου να εκφραστώ και η επιθυμία μου να ψυχαγωγήσω και να ψυχαγωγηθώ.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Αύριο θα στείλω λουλούδια στον εαυτό μου”;

Μ.Π.: Αισιόδοξο, γλυκόπικρο και αληθινό.


Ερώτηση 5η: Η Τάνια βαλτώνει σιγά σιγά στη ζωή της χωρίς να χαίρεται την καθημερινότητά της. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Μ.Π.: Αφέθηκε με ηττοπάθεια στη συνήθεια και σταμάτησε να αντιμετωπίζει το πέρασμα του χρόνου ως μια ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης.


Ερώτηση 6η: Μία σχέση δοκιμάζεται. Θεωρείτε ότι ένα στεφάνι φθείρει τη ζωή του ζευγαριού ή συντρέχουν άλλοι λόγοι για να συμβεί αυτό;

Μ.Π.: Η φθορά είναι αναπόφευκτη έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι αν έχει κανείς διάθεση να την αντιμετωπίσει και να συνεχίσει να δημιουργεί κόντρα σε αυτή. Το στεφάνι από μόνο του δεν μπορεί να φθείρει, δεν είναι αυτή η λειτουργία του νομίζω. Απλά τοποθετείται πάνω σε ό,τι έχει καταφέρει να κτίσει ή επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ζευγάρι. Πάνω στον έρωτα, την αγάπη, το σεβασμό και την καλή επικοινωνία το «στεφάνι» μόνο στολίδι μπορεί να είναι. Αλλά από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το τι συμβολίζει το «στεφάνι» για τον καθένα.


Ερώτηση 7η: Ο αδελφικός δεσμός περνάει από σαράντα κύματα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τον συγγενή αναγκαστικά τον ανέχεσαι ενώ τους φίλους τους διαλέγεις. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτή την τοποθέτηση;

Μ.Π.: Είναι αλήθεια. Τον συγγενή δεν μπορείς να τον επιλέξεις. Μπορείς όμως να κρίνεις τη συμπεριφορά του, όπως θα έκανες και με έναν φίλο, να την επιδοκιμάσεις ή να την αποδοκιμάσεις και αναλόγως αποτελέσματος να αυξήσεις ή να περιορίσεις τον αντίκτυπο της «υποχρεωτικής» παρουσίας του στην ζωή σου. Είναι βέβαια πολύ πιο δύσκολο από ό,τι με ένα φίλο αλλά και πάλι αξίζει να προσπαθήσεις.


Ερώτηση 8η: Πολλοί άνθρωποι κάνουν απολογισμό ζωής όταν στην ηλικία κοντά των 50. Που οφείλεται αυτό; Είναι θέμα εμπειριών, συνειδητοποίησης ή κάτι άλλο;

Μ.Π.: Είναι ένα χρονικό σημείο που έχεις διανύσει αρκετά χιλιόμετρα, οπότε μάλλον αναπόφευκτα αναρωτιέσαι αν το σημείο που έχεις φθάσει απέχει από εκείνο που είχες κατά νου ξεκινώντας τη διαδρομή σου.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Π.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την όμορφη υποδοχή που επεφύλαξαν στα «λουλούδια μου» και ότι πιστεύω, εύχομαι και ελπίζω πως μαζί θα κάνουμε καλή παρέα για αρκετό καιρό ακόμη.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Μ.Π.: Βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οπότε δεν μπορώ να πω πολλά. Αυτή τη φορά πάντως ο πρωταγωνιστής είναι άνδρας. Φαινομενικά τουλάχιστον.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Μ.Π.: Και εγώ σας ευχαριστώ! 
 
 
 
 
 
Η Μιρέλλα Παπαϊωάννου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Επέλεξε να σπουδάσει νομικά, καθώς δήλωνε γοητευμένη από την επιστήμη που δημιουργήθηκε για να απονέμει δικαιοσύνη και ήθελε να μάθει τα μυστικά της. Εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ η συγγραφή αποτελεί το καταφύγιο που της επιτρέπει να ισορροπεί μέσα της τις ανισορροπίες που συναντά στην καθημερινότητά της. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της από ανάγκη να εκφραστεί με απώτερο σκοπό την ψυχαγωγία, ενίοτε και τη διασκέδαση.
(2018) Αύριο θα στείλω λουλούδια στον εαυτό μου, Λυκόφως
 
 
 
 
 

Αύριο θα στείλω λουλούδια στον εαυτό μου
Μία γυναίκα, η Τάνια, βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Είναι η Τάνια που, ξαφνικά, τώρα στα πενήντα της, πρέπει να πάρει πάλι καθοριστικές αποφάσεις. Για την Τάνια, αλλά και κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε αυτό το σημείο καμπής γράφει η Μιρέλλα Παπαϊωάννου, στο βιβλίο της «Αύριο θα στείλω λουλούδια στον εαυτό μου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Η σχέση της Τάνιας με τον σύζυγό της δοκιμάζεται, όπως και η σχέση της με την αδερφή της που επιστρέφει αιφνιδίως από το εξωτερικό και προκαλεί αναστάτωση. Καλές και άσχημες στιγμές, που έρχονται από το παρελθόν, υπενθυμίζουν στην Τάνια πως ο καθένας έχει τη δική του μοναδική ιστορία, πως η ευτυχία και η δυστυχία έρχονται ανά πάσα στιγμή, χωρίς διακρίσεις. Στην περίπτωση της Τάνιας, όλα θα κριθούν από το εάν τελικά καταφέρει να λάβει το πιο όμορφο μπουκέτο τριαντάφυλλα από τον πιο σημαντικό αλλά και απρόσμενο αποστολέα..
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου