Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Μου αρέσω!” της Μαριλίτας Χατζημποντόζη


Πόσο εύκολο είναι για κάποιο παιδί να πει: ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ!; Για τον Φρέκο, το μικρό μας αρκουδάκι, είναι πολύ δύσκολο. Τίποτα δεν του αρέσει πάνω του. Όλα τα βρίσκει λάθος. Και το κυριότερο; Νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι και οι υπόλοιποι φίλοι του. Συνεχώς υποτιμά τον εαυτό του.
Ώσπου, μία μέρα τον ακούει η δασκάλα του και προσπαθεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή του με διάφορες δραστηριότητες. Και εκεί που νομίζει ο Φρέκο ότι δεν θα τα καταφέρει, διαπιστώνει ότι όχι μόνο τα καταφέρνει αλλά και ότι είναι πολύ καλός. Και κάπως έτσι ξεκινάει να χτίζει την αυτοπεποίθησή του και να του ΑΡΕΣΕΙ ο χαρακτήρας του και οι ικανότητές του!
Η συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη καταφέρνει μέσα από αυτό το γλυκό της βιβλίο να μας δείξει ότι κανένας δεν είναι ανίκανος να πετύχει στη ζωή του. Αρκεί βεβαίως να θέτει στόχους και να πιστεύει στον ίδιο του τον εαυτό. Ο λόγος της συγγραφέως είναι απόλυτα κατανοητός για την ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται. Η ιστορία της τοποθετείται στην κατηγορία Μπανάνα των εκδόσεων Ψυχογιός, η οποία ανήκει στην κατηγορία των 2 έως 4 ετών.
Η εικονογράφηση είναι χαρούμενη και έγχρωμη και σε συνδυασμό με το κείμενο την κάνει αγαπητή στους μικρούς μας αναγνώστες. Η ζωηρότητα των χρωμάτων και η παλέτα που χρησιμοποιεί ο εικονογράφος της, Γιώργος Σγουρός, μαγεύει και μαγνητίζει το μάτι.
Αναμφισβήτητα, κάθε γονιός οφείλει να το διαβάσει μαζί με το παιδί του λίγο πριν τον ύπνο και όχι μόνο. Τα μηνύματα είναι σημαντικά και δεν περιέχουν κάποιον διδακτισμό. Αντιθέτως, με όμορφο και απολύτως κατανοητό τρόπο προσπαθεί η Μαριλίτα Χατζημποντόζη να επιτύχει τον στόχο της, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης κάθε παιδιού.
Αν δεν δοκιμάσουμε δεν γνωρίζουμε αν μπορούμε να επιτύχουμε σε κάθε δραστηριότητα, παιχνίδι και στόχο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα δυνατά μας και να πούμε στον εαυτό μας... ΝΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ!!! Η τρυφερότητα, η εμπιστοσύνη, η πυγμή και η επιμονή αποτελούν τα εφόδια ενός παιδιού για να γίνει ευτυχισμένο, δυναμικό και δυνατό. Ενώ η υπομονή, η συζήτηση, η προσπάθεια, η αγάπη και η θέληση είναι τα κομμάτια που οφείλουμε να έχουμε εμείς οι μεγάλοι για να μεταδώσουμε στο παιδί μας ή στον μαθητή μας όσα χρειάζεται για να τα βρει με τον ίδιο του τον εαυτό και να θέσει στόχους. Αγαπημένο ανάγνωσμα που έχει πάρει ήδη τη θέση του στη βιβλιοθήκη μου και σίγουρα θα μπει στις επιλογές μου για το επόμενο δώρο σε κάποιο παιδικό πάρτι.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου