Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το μεγάλο όνειρο ενός μικρού σπόρου” της Κατερίνας Μουρίκη

Ένας μικρός σπόρος βαμβακιού μπαίνει σε ένα άγονο μέρος ενός χωραφιού. Περιτριγυρίζεται από πέτρες και το νερό δεν είναι αρκετό για να μπορέσει να ευδοκιμήσει ο σπόρος.
Μετά από τις προσευχές του ο Θεός θα του πραγματοποιήσει όσα ζητάει με ευλάβεια και ταπεινότητα. Σιγά – σιγά θα ριζώσει, θα βλαστήσει και θα καρποφορήσει.
Με το πέρασμα των μηνών οι καρποί θα γίνουν φυτά και μεγάλες μπαμπακότουφες θα δημιουργηθούν. Η συγκομιδή θα διαχωρίσει την ποιότητα του βαμβακιού. Κάποια θα γίνουν νήματα για βρεφικά ρούχα, ορισμένα για εσώρουχα, άλλα για ρουχισμό σπιτιών και θα υπάρξουν και αυτά που θα γίνουν σπάγκος για τα φιτίλια των κεριών.

Η συγγραφέας, Κατερίνα Μουρίκη, μέσα από αυτή την όμορφη και συναισθηματική ιστορία μας δείχνει τη δύναμη της πίστης, της επιμονής, της υπομονής, της αγάπης, του ονείρου, της αισιοδοξίας, της προσευχής και της ταπεινότητας. Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι με όλα αυτά τα βαθιά νοήματα που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση της ψυχής μας και της εμπιστοσύνης προς το Θεό.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την εξαιρετική εικονογράφηση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Γούσης. Οι εικόνες είναι φωτεινές, ζωηρές και εμπεριέχουν μία νότα αισιοδοξίας. Η αλληλοσύνδεση εικόνων και κειμένου είναι άρτια και απόλυτα συνυφασμένο το ένα κομμάτι με το άλλο.
Αγάπησα τον μικρό σπόρο γιατί κατάφερε να μου δημιουργήσει έντονα συναισθήματα στοργής και αγάπης. Ακόμα, μου ενδυνάμωσε το αίσθημα της πίστης μέσα από την προσευχή. Επίσης, μου δίδαξε την έννοια της επιμονής μέσω της προσπάθειάς του να βγει από τη σκληρή του φλούδα. Επιπλέον, μου έδειξε ότι το μονοπάτι προς την πίστη είναι δύσκολο, δύσβατο και δυσπρόσιτο αλλά εφόσον κάποιος επιθυμεί να βρει τον δρόμο προς τον Θεό οφείλει να το περάσει βγαίνοντας δυνατότερος και με περισσότερα εφόδια. Τέλος, για να καταφέρει να βλαστήσει και να ανθίσει η ψυχή μας χρειάζεται μόνο αγάπη. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψω και τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου, οι οποίες αναμφισβήτητα θα ενδυναμώσουν το νου, τη μάθηση και τη σκέψη.
Επομένως, τα μηνύματα που απορρέουν είναι πολλά και τα διδάγματα ουσιαστικά, χωρίς όμως να επιβάλλει οτιδήποτε. Όλα ξετυλίγονται βήμα – βήμα και με τόσο όμορφο τρόπο που αφήνει τον αναγνώστη να βυθιστεί στην ιστορία του βιβλίου και να αφουγκραστεί τα πάντα με έναν ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η καρδιά μπορεί να αναδείξει. Το δεκαράκι είναι λίγο μπροστά σε αυτό το κομψοτέχνημα!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου