Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Ανθρωπολογία από πραγματολογική άποψη" Immanuel Kant

Immanuel Kant
Ανθρωπολογία από πραγματολογική άποψη
Β΄ αναθεωρημένη έκδοση
Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Χάρης Τασάκος
Σελ. 336
Τιμή χωρίς ΦΠΑ: 20 €
ISBN: 978-960-6624-36-0


Από τις εκδόσεις PRiNTA και στη σειρά «Στις Πηγές της Γνώσης» επανακυκλοφορεί (σε νέα, αναθεωρημένη ως προς τη μετάφραση και αναστοιχειοθετημένη έκδοση) το έργο του Immanuel Kant, με τίτλο Ανθρωπολογία – από πραγματολογική άποψη. Τη μετάφραση, καθώς και την εισαγωγή και τα σχόλια, υπογράφει ο Χάρης Τασάκος.

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Καντ το οποίο εκδόθηκε με επιμέλεια του ιδίου (1798) και περιλαμβάνει τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές του παραδόσεις (1772-1796).

Η πραγματολογική Ανθρωπολογία δεν επιδιώκει την εκτενή γνώση των πραγμάτων του κόσμου, αλλά τη γνώση του ανθρώπου ως πολίτη του κόσμου. Το πεδίο της επομένως είναι αυτό των ανθρώπινων ικανοτήτων και δεξιοτήτων, και των μορφών συμπεριφοράς και δράσης με τις οποίες ο άνθρωπος διαμορφώνει ως ελεύθερο ον τον εαυτό του, ορίζοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο των σχέσεών του με τους άλλους.

Καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανασκευή της ορθολογικής ψυχολογίας και την άρνηση της επιστημονικής εγκυρότητας της εμπειρικής ψυχολογίας, η πραγματολογική Ανθρωπολογία διαρθρώνεται εν πολλοίς (ιδίως με την υποδιαίρεση του πρώτου μέρους σε τρία Βιβλία) σε αντιστοιχία με τις τρεις Κριτικές, στις οποίες ανατρέχει άλλωστε διαρκώς για τη φιλοσοφική θεμελίωση των πορισμάτων της.

Απαντώντας στο ερώτημα «Τι είναι ο άνθρωπος;» –στο οποίο ανάγονται τα ερωτήματα της Μεταφυσικής («Τι μπορώ να γνωρίσω;»), της Ηθικής («Τι οφείλω να πράξω;») και της Θρησκείας («Τι επιτρέπεται να ελπίζω;»)–, η πραγματολογική Ανθρωπολογία εντάσσεται στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της ενότητας της φιλοσοφίας, προπαρασκευάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για τη γένεση των ανθρωπιστικών επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου