Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ήταν κάποτε παιδιά – Ο Όσιος Παρθένιος και ο Όσιος Ευμένιος από την Ιερά Μονή Κουδουμά” της Άννας Ιακώβου

Στην Κρήτη υπάρχει ένα μοναστήρι της Παναγίας, η Ιερά Μονή Κουδουμά. Το συγκεκριμένο μοναστήρι χτίστηκε από τα δύο αδέρφια μοναχούς, τον Όσιο Παρθένιο και τον Όσιο Ευμένιο.
Στην αρχή του βιβλίου θα γνωρίσουμε τον Νικόλα, ένα παιδί που θα αρνηθεί μετά από ένα όνειρο να ακολουθήσει τον ναυτικό νονό του. Η ζωή του αλλάζει μετά τον πρόωρο χαμό του πατέρα του και τα βάσανα δυσκολεύουν την οικογένειά του.

Επόμενος σταθμός είναι η απόφασή του να εγκαταλείψει την οικογένειά του μαζί με τον μικρό του αδερφό, Μανώλη. Προορισμός τους θα είναι η Ιερά Μονή Οδηγήτρια. Εκεί θα ζήσουν πλέον ως μοναχοί. Θα γνωρίσουμε άγνωστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα πληροφορηθούμε τον βίο των δύο αυτών Αγίων μέχρι την κοίμησή τους και πως χτίστηκε η Ιερά Μονή Κουδουμά.

Στο επόμενο μέρος του βιβλίου θα μάθουμε τα θαύματα που έγιναν εν ζωή του γέροντα, τότε, Παρθένιου και μετά την κοίμησή του. Ίσως, η πιο συγκλονιστική ιστορία είναι αυτή της Παναγίας του Κουδουμά και των γεγονότων μέχρι να φτάσει η εικόνα στο νησί και συγκεκριμένο στην Ιερά Μονή και να γίνει η προστάτιδά της. Πολλά τα γεγονότα που καταφέρνουν να ενισχύσουν την πίστη των Χριστιανών.

Στο βιβλίο υπάρχει και ένα cd αφήγησης της ιστορίας με Κρητική μουσική υπόκρουση. Η ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται είναι σε παιδιά 9 χρονών και άνω. Φυσικά, μπορεί να διαβαστεί εξίσου και από εμάς τους μεγάλους. Να μην πω ότι είναι απαραίτητο. Οι συγκεκριμένοι Άγιοι μου ήταν σχετικά άγνωστοι. Δεν γνώριζα τον βίο τους και η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά που διάβασα με δίδαξαν. Ο Άγιος Παρθένιος αγαπούσε την καλοσύνη αλλά ήταν αυστηρός με την κλοπή. Σπουδαίο δίδαγμα θαρρώ. Ποτέ δεν ήταν επιβλητικός ή τιμωρός. Αντιθέτως, μέσω των διδαγμάτων του μας δείχνει ότι δεν είναι σωστό να παίρνουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Αν σεβαστούμε τον συνάνθρωπό μας και τα υπάρχοντά του τότε η Θεία Χάρη του Θεού θα μας επιβραβεύσει.
Άκρως χριστιανική και μορφωτική θα χαρακτήριζα αυτή την έκδοση. Στο τέλος, διαπίστωσα ότι υπάρχει μία μεγάλη σειρά του “Ήταν κάποτε παιδιά...” με πολλούς βίους Αγίων και των θαυμάτων τους. Ενδεικτικά, θα αναφέρω κάποιους, όπως ο Όσιος Δαυίδ, ο άγιος γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Γέρων Χατζηγιώργης ο Αθωνίτης, ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Πορφύριος, ο π. Δαμασκηνός του Μακρυνού, η Αγία Δοσιθέα του Κιέβου κ.α. Κάποιους εκ των οποίων αγνοούσα την ύπαρξή τους. Αυτό μου δίνει την ώθηση να θελήσω να μάθω περισσότερα και να γνωρίσω αγίους που αγνοούσα.
Εύχομαι να μεγαλώσει η συγκεκριμένη σειρά και να δίνει φώτιση σε όσους αναζητούν τον αληθινό δρόμο του Θεού και της Αλήθειας!
Η εικονογράφηση είναι ένα ακόμη κομμάτι σπουδαίο στο βιβλίο. Η σωστή δουλειά και η συνεργασία μεταξύ της εικονογράφου, Εύας Καραντίνου, και της συγγραφέως, Άννας Ιακώβου, είναι εμφανείς και κάνουν αυτή την πολυτελέστατη σκληρόδετη έκδοση των εκδόσεων Άθως Παιδικά ιδιαίτερη και ελκυστική. Αξίζει να αγοραστεί είτε για δώρο είτε για τα παιδιά σας. Είναι σημαντικός πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους και βιβλίο διαμάντι για τις βιβλιοθήκες μας και για τις σχολικές αίθουσες!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου