Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Κριτική Βιβλίου "Το μεγαλείο της ζωής" του Michael Kumpfmüller

Το μεγαλείο της ζωής ή καλύτερα τό μεγαλείο του έρωτα!!!
Του αγνού, άσπιλου και ανιδιοτελούς που φωλιάζει στην καρδιά με την πρώτη ματιά. Αυτού του έρωτα, που ρίζωσε βαθιά στην καρδιά του Φραντς Καφκα και της Ντορας Ντιαμαντ στο Μυριτς, το καλοκαίρι του 1923, όπου βρίσκονταν και οι δύο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ή Ντορα πασχίζοντας να εξοικονομήσει τα προς το ζην και ο Φραντς παραθερίζοντας, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποκατασταθεί ή κλονισμένη υγεία του.
Ο σεμνός έρωτας τάχιστα μετατρέπεται σε αγάπη, ικανή να υπερπηδησει ογκώδη εμπόδια. Να σεργιανίσει σε γειτονιές και κάμαρες, να μετουσιωθει σε υψίστη ανάγκη. Παραβλέποντας την οικονομική κρίση της Βαιμαρης, τη φυματίωση που ταλαιπωρεί και απειλεί θανάσιμα τον Καφκα, αποφασίζουν να συμπορευτούν, κάτω από την ίδια στέγη απλά και μόνο για να γευτούν τη μοιρασιά, να σβήνει ή Ντορα το πυρετό που καίει τα σωθικά του Φραντς μέρες ολόκληρες. Και καιρού επιτρεποντος να κάνουν περιπάτους, να αγγιζονται, να μοιράζονται τα όνειρα τους.
Όμως τα όνειρα ενίοτε διακόπτονται βαναυσα. Ή υγεία του Καφκα επιδεινώνεται, ή κατάσταση του θεωρείται πλέον μη αναστρέψιμη, φλέγεται, χάνει βάρος, αδυνατεί πια να γράψει...μοναδική λύση, το σανατόριο.
Κι αναρωτιέται κάποιος...Είναι προτιμότερος ένας θάνατος δίχως αγάπη ή μία αγάπη ανίκητη ως το θάνατο; Όσο σύντομη κι αν είναι.
Ο αφηγηματικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται ο συγγραφέας είναι κατά βάση αισθηματικος, διανθισμενος με ποικίλα βιογραφικά στοιχεία του Καφκα. Αναφέρεται με τρόπο δραματικό, με γραφή απλή αλλά λυρική στον τελευταίο χρόνο ζωής του μεγάλου αυτού συγγραφέα.
Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να συμπάσχει με τους ήρωες του έργου που βάλλονται πανταχόθεν. Τόσο από τις κοινωνικές καταστάσεις της εποχής οσο και από την αρρώστια του Φραντς Καφκα.
Μία λυρική, όμορφη και συνάμα δραματική ιστορία αγάπης που αξίζει να διαβαστεί από όλους!!!!





Χρύσα Μπαντούνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου