Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Συζητώντας με τη Λένα Τερκεσίδου

Ερώτηση 1η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το μυστικό του Οδυσσέα”;

Λ.Τ.: «Το μυστικό του Οδυσσέα» είναι ένα βιβλίο περιπέτειας, μυστηρίου και ανατροπών. Απευθύνεται σε παιδιά από εννέα έως 99 ετών. Και το λέω αυτό επειδή, στις εκθέσεις βιβλίων που συμμετέχω διαπίστωσα πως, εκτός από τα παιδιά το διαβάζουν και ενήλικες. Διότι μέσα από την περιπετειώδη πλοκή του μυθιστορήματος, μαθαίνουν κάποια πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου.


Ερώτηση 2η: Για ποιον λόγο επιλέξατε το νησί της Σύρου για την ιστορία σας; Σας συνδέει κάτι με αυτό ή ο λόγος ήταν κάποιος άλλος;

Λ.Τ.: Στη Σύρο έκανα διακοπές κάποια καλοκαίρια και από τότε την είχα στην καρδιά μου. Πριν από δύο χρόνια που πήγα τις ημέρες του Πάσχα στο νησί, εντυπωσιάστηκα από τα έθιμα και την όλη μυσταγωγία που επικρατούσε στην Ερμούπολη. Και επειδή η Σύρος έχει ενδιαφέρουσα ιστορία και ιδιαίτερο πολιτισμό, σκέφτηκα να γράψω ένα μυθιστόρημα για παιδιά, το οποίο όμως θα έχει μυστήριο και σασπένς, ώστε μέσα από την περιπέτεια των ηρώων να μαθαίνουν τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο κάποια πράγματα για το νησί.


Ερώτηση 3η: Η κλοπή της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου του διάσημου ζωγράφου Ελ Γκρέκο (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου κατά τους Έλληνες) θα αναστατώσει την τοπική κοινωνία. Γιατί τα τρία παιδιά –Οδυσσέας, Δανάη και Φανή– θα θελήσουν να ανακαλύψουν το μυστήριο της εξαφάνισης της εικόνας;

Λ.Τ.: Ο Οδυσσέας, η φίλη του και η μικρότερη αδερφή του μπλέκουν τελείως τυχαία στην υπόθεση αυτή. Και αποφασίζουν να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την κλοπή της μοναδικής εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου του Ελ Γκρέκο.


Ερώτηση 4η: Πιστεύετε ότι όλα τα παιδιά τρελαίνονται να μπλέκουν σε περιπέτειες, ακόμα και αν αυτές είναι επικίνδυνες;

Λ.Τ.: Όταν κάνω παρουσίαση του βιβλίου μου σε σχολεία, συλλόγους κ.τ.λ. με διαδραστικό τρόπο, όπου τα παιδιά γίνονται ντεντέκτιβς και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο που υπάρχει στο βιβλίο, στο τέλος τα ρωτάω: «Εάν βρισκόσαστε εσείς στη θέση των ηρώων, θα μπλέκατε σε αυτήν την περιπέτεια;». Το εντυπωσιακό είναι πως κάθε φορά τα παιδιά απαντούν με ενθουσιασμό ότι θα έκαναν το ίδιο.


Ερώτηση 5η: Ιστορίες παιδικές και ενηλίκων. Ποια από τις δύο κατηγορίες σας εμπνέουν περισσότερο και γιατί;

Λ.Τ.: Με εμπνέουν και οι δύο κατηγορίες. Όταν τελειώνω ένα μυθιστόρημα για ενήλικες το επόμενο που γράφω είναι συνήθως ένα βιβλίο για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά.


Ερώτηση 6η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Τ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μου για τη στήριξη που μου δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια και με τιμούν διαβάζοντας τα βιβλία μου σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν. Επίσης και όσους έχουν παρακολουθήσει το θεατρικό μου έργο για παιδιά, «Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας», που ανέβηκε στο Θέατρο της Ημέρας και παίχτηκε επί πέντε χρόνια, καθώς και τους δασκάλους και τους μαθητές των σχολείων που ανέβασαν το έργο αυτό.
Είμαι ευγνώμων επίσης στους μικρούς και στους ενήλικες αναγνώστες των βιβλίων μου, καθώς και στους θεατές του θεατρικού μου έργου διότι, επικοινωνώντας μαζί τους νιώθω χαρά και αισιοδοξία. Και εύχομαι η επικοινωνία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον.


Ερώτηση 7η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Λ.Τ.: Το διάστημα αυτό γράφω ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Ταξιδεύοντας παρέα με τους ήρωες της ιστορίας μου συμμετέχω στην φανταστική ζωή που τους έχω δώσει κι έτσι βιώνω κοντά τους τις χαρές και τις λύπες τους. Η διαδικασία αυτή μου προσφέρει ικανοποίηση, ευεξία, αμηχανία, συγκίνηση, αλλά και στιγμές ευτυχίας.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!
 
 
 
 
 
Η Λένα Τερκεσίδου, M.A., γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει γράψει βιβλία για ενήλικες και παιδιά.
Έργα της:
Έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Συλλογή διηγημάτων. Ταξιδευτής, 2008, 3η έκδοση – Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου με Γεύσεις και Βραβείο Καλύτερου Εξωφύλλου, Ισπανία 2008
Θεατρικό έργο για παιδιά
«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας». Θέατρο της Ημέρας 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011, σε σκηνοθεσία Μάγκυ Μοντζολή και παιδαγωγική επιμέλεια (θεατρικό παιχνίδι) Λάκη Κουρετζή. Ανέβηκε, επίσης, από το Θέατρο της Ημέρας, 2015- 2016. Aνατύπωση από τις εκδόσεις Μίνωας, 2016.
Αναλυτικά:
(2018) Το μυστικό του Οδυσσέα, Μίνωας
(2017) Η περιπέτεια της μάγισσας Ίνη-Τζίνη, Σιδέρη Μιχάλη
(2016) Θέλεις να πούμε αλήθειες;, Κέδρος
(2016) Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας, Μίνωας
(2016) Το μυστήριο του αρχαίου ναυαγίου, Μίνωας
(2016) Το όνειρο του μάγου Τέρη Ξεφτέρη, Μίνωας
(2012) Goodbye, κύριε Φρόυντ, Αρμός
(2012) Ο Ερμής το άτακτο πόνυ, Διάπλαση
(2012) Τραγουδώ και μαθαίνω να τρώω σωστά, Διάπλαση
(2010) Γευστικές συνταγές χωρίς ενοχές, Διάπλαση
(2010) Η δίαιτα που έκανε θεά την Αφροδίτη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2010) Η επανάσταση της Ντένιας Ντοματένιας, Διάπλαση
(2010) Η μάγισσα Τιβικουτή, Διάπλαση
(2010) Ο Σάκης Γαλατάκης στο Ζαχαροχωριό, Διάπλαση
(2010) Ο χρυσοψαρένιος, Διάπλαση
(2009) Ο Σάκης Γαλατάκης στο Φαστφουντοχωριό, Διάπλαση
(2009) Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας, Ταξιδευτής
(2008) Έρωτας με την πρώτη μπουκιά, Ταξιδευτής
(2008) Θέλεις να γίνουμε μιλκ σέικ;, Διάπλαση
(2007) Εύκολες δίαιτες για γρήγορο και υγειινό αδυνάτισμα, Διάπλαση
(2006) Ο Σάκης Γαλατάκης σε επικίνδυνη αποστολή, Διάπλαση
(2006) Οι θησαυροτροφές, Άγκυρα
(2006) Σύγχρονος θερμιδομετρητής τροφίμων και μαγειρεμένων φαγητών, Διάπλαση
(2003) Η δίαιτα που έκανε θεά την Αφροδίτη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2003) Η χρυσή διατροφή των αρχαίων ολυμπιονικών, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2003) Πολύτιμες αρχαίες αφροδισιακές συνταγές, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1999) 100 γρήγορες, νόστιμες και διαιτητικές συνταγές της Λένας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1999) Επιτέλους, βρήκα τη δίαιτά μου, Εκδόσεις Καστανιώτη
 
 
 
 
 
 
 Το μυστικό του Οδυσσέα
Ένα βράδυ στη Σύρο ο Οδυσσέας και η παρέα του βλέπουν ένα περίεργο σκάφος σε μια απομακρυσμένη προβλήτα. Δύο ύποπτοι τύποι μιλούν στα αγγλικά για μια εικόνα που πρέπει να την πάνε στο σπίτι του "αφεντικού".
Την επόμενη μέρα τα παιδιά μαθαίνουν πως κλάπηκε η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του διάσημου ζωγράφου Ελ Γκρέκο και όλο το νησί είναι αναστατωμένο. Αμέσως υποψιάζονται τους δύο άντρες που είδαν το προηγούμενο βράδυ και ο Οδυσσέας αποφασίζει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης.
Ποιος κρύβεται πίσω από την κλοπή; Και πόσο επικίνδυνος είναι τελικά;
Ένα βιβλίο μυστηρίου, περιπέτειας και ανατροπών, που φωτίζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου