Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η σκοτεινή πλευρά της ψυχής...” της Τόνιας Κυριφίδη

Η Έμιλυ Άντερσον είναι μία εικοσιπεντάχρονη γυναίκα που διψάει για εκδίκηση. Αποδέκτης θα είναι ο Έρικ Στιούαρτ και η εταιρεία του.
Στο διάβα της θα βρει λόγους για να προσπεράσει κάθε μίσος αλλά η προσήλωσή της θα είναι τέτοια που δε θα τους αφήσει να ξεφύγει από τους στόχους της.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από άλλα. Όχι λόγω της υπόθεσης αλλά για τη μανία της κεντρικής ηρωίδας, η οποία δε διστάζει πουθενά. Ο στόχος της είναι ένας και οφείλει να τον φέρει εις πέρας. Ο λόγος όμως όσο περνάει η ανάγνωση γίνεται μικρός. Το μυαλό της παραμένει προσκολλημένο σε καταστάσεις που βίωσε σαν παιδί.
Εν μέρει ο αναγνώστης κατανοεί το μίσος της αλλά όχι απόλυτα. Πολλές φορές θα σταθεί απέναντί της. Η βία γεννά βία αλλά είναι στο χέρι μας για να θάψουμε το μίσος και να αφήσουμε την αγάπη να υπερνικήσει κάθε αρνητικό συναίσθημα. Μόνο που η Έμιλυ δεν αφήνεται, ή τουλάχιστον όσο θα έπρεπε. Οι θύμησες κατακλύζουν τις σκέψεις της και γίνονται οι δέσμιες αλυσίδες της.
Η αγάπη που θα βρει στο πρόσωπο ενός απρόσμενου ανθρώπου δε θα σταθούν ικανή για να της δείξει την άλλη πλευρά της ζωής. Η ενδοοικογενειακή βία και η ψυχρή παρουσία της μητέρας της θα σταθούν βασικές αιτίες για την εξέλιξή της και την πορεία της. Το ίδιο θα συμβεί και με την κακοποίηση, διαφόρων ειδών, που θα βιώσει. Η ανεπάρκεια, όμως και, των ατόμων της παιδικής της και μετέπειτα εφηβικής της ηλικίας θα διαδραματίσουν τον οριστικό ενήλικα χαρακτήρα της.
Εκτός των κοινωνικών θεμάτων που ξεδιπλώνονται έχουμε να κάνουμε και με μία ερωτική ιστορία, την οποία είμαι σίγουρη ότι οι φαν αυτού του είδους θα αγαπήσουν.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου