Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ο στοιχειοχαράκτης” του Σίμου Κερασίδη

Ο Μανουήλ Ντρέτος είναι γιος ενός Γιαννιώτη αργυροχόου. Ο πατέρας του θα τον στείλει για σπουδές στο Βουκουρέστι. Η τυπογραφία θα γίνει η τέχνη που θα τον μαγέψει. Οι βινιέτες, τα μονογράμματα, οι οικογένειες των ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων θα γίνουν ανάρπαστες σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Η μετάφραση, όμως, από τα γαλλικά στα γερμανικά του βιβλίου του Montesquieu “Το Πνεύμα των Νόμων” και το λιμπρέτο του Μαγικού Αυλού του Mozart –με γοτθική-ρωμαϊκή γραφή, μονογράμματα και βινιέτες– θα τον καθιερώσουν σε όλη την Ευρώπη και θα γίνουν η αφορμή να έρθει σε επαφή με τον μονάρχη της Αυστρίας.
Στην εξέλιξη της ιστορίας θα γνωρίσουμε τις αιματηρές εξεγέρσεις του 1848 στην Ουγγαρία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις οποίες ο επαναστατημένος λαός θα ονομάσει “Άνοιξη των Λαών”. Τότε θα καταργηθεί η δουλοπαροικία, η Πρωσία και το Πεδεμόντιο θα αποκτήσουν σύνταγμα και οι Εβραίοι θα αναγνωριστούν ως ισότιμοι πολίτες.
Θα μάθουμε για τον Γάλλο στοιχειοχαράκτη Claude Garamond, ο οποίος τον 16ο αιώνα έκοψε τους πρώτους ελληνικούς χαρακτήρες και η γραμματοσειρά του θα αποτελέσουν σταθμό για την ελληνική τυπογραφία. Επίσης, θα γνωρίσουμε λίγα πράγματα για τον Γάλλο εκδότη Firmin Didot και το έργο του.
Επιπλέον, ο συγγραφέας θα μας γνωστοποιήσει τη ρομαντική κωμική όπερα “Η Μάρθα” του συνθέτη Friedrich von Floto και του στιχουργού Friendrich Wilhelm Riese, η οποία βασίστηκε σε μία ιστορία του Jules – Henri Vernoy de Saint – Georges με μία μικρή ανάλυση της υπόθεσης. Δε θα είναι όμως η μόνη όπερα που θα περάσει από τις σελίδες του βιβλίου.
Ακόμη, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μάθουμε και να ψάξουμε λεπτομέρειες για το έργο του Αυστριακού θεατρικού συγγραφέα – ηθοποιού – τραγουδιστή Johann Nestroy “Ελευθερία στο Πολιτιστικό Τέλμα”.
Τέλος, θα αναφερθεί η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία άρχισε από το Λονδίνο της Αγγλίας το 1760, στο βιβλίο “Αινειάδα” του Ρωμαίου ποιητή Βιργιλίου, στον τσάρο της Ρωσίας Νικολάι Α', στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ναπολέοντα Γ', στο βιβλίο “Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” του Charles Dickens, στο “Άλικο Γράμμα” και στο “Ξαναειπωμένες Ιστορίες” του Nathaniel Hawthorne.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψω και τα ταξίδια στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Γαλλία και άλλες όμορφες διαδρομές με έκαναν να βρεθώ νοερά στια χώρες της Ευρώπης. Οι πηγές γνώσεων είναι πολλές και βαρυσήμαντες. Έψαξα και έμαθα για βιβλία, συγγραφείς, συνθέτες, στιχουργούς, τσάρους και άλλους πολλούς.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα βιβλίο διαμάντι της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο κατασκοπείας, μυστηρίου, αγάπης και γνώσεων. Τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Τουρκαλβανών λήσταρχων, του πόθου για απελευθέρωση, των ταραχών στην Ευρώπη, της εξέγερσης των λαών, του έρωτα, των κρυφών πόθων, της μοναδικής και αιώνιας αγάπης ξεδιπλώνονται και σε τυλίγουν στον ιστό της μεθυστικής γραφής του συγγραφέα, Σίμου Κερασίδη. Η μαγεία του μυστηρίου, των σκοτεινών κυριαρχιών και των συμμαχιών μεταξύ χωρών χαρίζουν στον αναγνώστη ένα πόνημα εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής αξίας.
Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο ανάγνωσμα αξίζει να διαβαστεί και να αγαπηθεί από όλους τους αναγνώστες του. Τέλος, οφείλουν όλοι να το τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη τους! Περιμένω εναγωνίως το επόμενο δημιούργημα του συγγραφέα για να βυθιστώ στον υπέροχο κόσμο του!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου