Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Οι Ελληνίδες είναι θεές” της Κατερίνας Τσεμπερλίδου

Ο Γκρεγκ είναι ένας ελληνοαμερικάνος δημοσιογράφος. Στόχος του είναι να ανέβει στο πρόσωπο του εργοδότη του. Για αυτόν τον λόγο αναλαμβάνει να ξεκινήσει μία σειρά ντοκιμαντέρ. Πρώτη του διαδρομή είναι η Ελλάδα και το θέμα οι Ελληνίδες.
Η Αθηνά έχει γράψει μία εργασία με τίτλο “Οι Ελληνίδες είναι θεές” και γίνεται η βοηθός του στο ντοκιμαντέρ. Πως; Μιλώντας του για τις γυναίκες της Ελλάδας και φέρνοντάς τον σε επαφή με γυναίκες που θα μιλήσουν με τον ίδιο αλλά και μπροστά στον φακό του.
Κάθε γυναίκα που γνωρίζει εκπέμπει έναν δυναμισμό. Ο παραλληλισμός με κάποια αρχαία Ελληνίδα θεότητα γίνεται στο τέλος κάθε ενότητας. Εκεί θα ανακαλύψουμε τα κοινά χαρακτηριστικά με τις έξι θεές του Ολύμπου, την Αθηνά, την Αφροδίτη, τη Δήμητρα, την Εστία, την Άρτεμις και την Ήρα. Ποια όμως από αυτές τις γυναίκες αντιστοιχεί στην κάθε μία θεότητα;
Τι είναι αυτό που αναπτύσσεται πέραν της φιλίας μεταξύ του Γκρεγκ και της Αθηνάς; Θα προχωρήσει σε μία ερωτική ιστορία; Τι είναι αυτό που δεν αφήνει την Αθηνά να ανοιχτεί; Ο αρραβωνιασμένος Γκρεγκ ποιον από τους δύο δρόμους θα ακολουθήσει, αυτόν του έρωτα ή της συνήθειας; Θα καταφέρει να τελειώσει το ντοκιμαντέρ; Θα γίνει το όνειρό του πραγματικότητα;
Για ακόμα μία φορά η συγγραφέας, Κατερίνα Τσεμπερλίδου, καταφέρνει μέσα από τα βιβλία της να μας μυήσει στην ψυχολογία των ηρωίδων και των ηρώων της. Δεν είναι εύκολο πράγμα αλλά λόγω και του επαγγέλματός της το καταφέρνει επάξια. Προσπαθεί με άμεσο τρόπο να μας δείξει ότι κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της μία θεά του Ολύμπου. Εσείς ποια είστε; Εύκολα κάποια αναγνώστρια μπορεί να το ανακαλύψει. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αισθηματικό, από το οποίο ο καθένας μπορεί να αποκομίσει γνώσεις για την αρχαία ελληνική μυθολογία, με έντονο το ρομαντικό στοιχείο και τον δυναμισμό των γυναικών. Αναμφισβήτητα, όλες οι αναγνώστριες θα ταυτιστούν με μία τουλάχιστον ηρωίδα και αυτό από μόνο του το κάνει μοναδικό και ιδιαίτερο ανάγνωσμα! Αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πόνημα διαβάζεται μόνο από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Κάλλιστα, μπορεί να διαβαστεί και από τους άντρες. Ίσως είναι απαραίτητο να το διαβάσουν για να καταλάβουν και να γνωρίσουν την ψυχοσύνθεση της γυναικείας προσωπικότητας και σκέψης. Το εξώφυλλο είναι από τα αγαπημένα μου καθώς βλέποντάς το σε πλημμυρίζει αισιοδοξία, κέφι, χαρά και νοσταλγία. Η απεικόνιση των πέντε δαφνοστολισμένων γυναικών με αρχαιοελληνικά φορέματα, οι οποίες αγναντεύουν το γαλάζιο και το Σούνιο σε προδιαθέτει τι θα επακολουθήσει διαβάζοντας την ιστορία του βιβλίου.






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου