Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Μαύρα Λιβάδια” της Αγνής Σιούλα

Πριν ακόμη ξεκινήσουμε την ανάγνωση θα δούμε έναν χάρτη και μετά θα διαβάσουμε τον Όρκο που καλούνται να δώσουν όλοι οι ακρίτες που μεταβαίνουν στα Μαύρα Λιβάδια.
Μπορεί η μυθοπλασία να συνταιριάξει με την παράδοση και την ιστορία; Ποια είναι τα Μαύρα Λιβάδια και που βρίσκονται; Ποιοι αποτελούν τη Σύγκλητο και για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί; Πόσο σκοτεινοί είναι ορισμένοι φωτεινοί και πόσο φωτεινοί κάποιοι σκοτεινοί; Τι είναι οι ψυχοφάγοι και τι οι σκεπτομορφίτες; Τι είναι οι ποτενς και τι ικανότητες έχουν; Γιατί υπάρχει μία μυστικοπάθεια στα Μαύρα Λιβάδια; Ποια είναι τα άτομα κλειδιά; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί η Αλεξάνδρα; Γιατί πρέπει να υπηρετήσει μισή θητεία;
Η γραφή της συγγραφέως είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με αφηγήτρια την Αλεξάνδρα, την κεντρική μας ηρωίδα. Επίσης, καταφέρνει να συνδυάσει το παραμυθένιο στοιχείο με το απόκοσμο και μυστηριακό με απόλυτη επιτυχία.
Μου άρεσε που ερεύνησε αρκετά πριν προβεί στην έκδοση του βιβλίου. Τα όπλα, ο στρατός και άλλες πληροφορίες με άφησαν εξαπίνης. Η συγγραφέας με αυτό της το με αυτό της το πόνημα καταφέρνει να μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, άρτια δομημένο και μεστό έργο αποπνέοντας μία σιγουριά και ουσιαστική γνώση προς τους αναγνώστες.
Η εξέλιξη της ιστορίας ήταν καταιγιστική αφήνοντας, θαρρώ, κάθε αναγνώστη χορτασμένο και ικανοποιημένο. Οι ανατροπές, τα νέα στοιχεία, η εξέλιξη της αλήθειας και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο έρωτας και η αγάπη αποτελούν τα πρωταρχικά κομμάτια της δομής της ιστορίας. Το ίδιο κυρίαρχο είναι και η φιλία. Ο θυμός και η ειρωνεία είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα της Αλεξάνδρας. Οι γυναίκες έχουν σθεναρή θέληση και αποδεικνύονται ως ηγετικά μυαλά, με γνώσεις πολεμικές και στρατιωτικές και σπουδαίες προσωπικότητες, ενώ οι άντρες διαχωρίζονται σε υπερφίαλοι και ευαίσθητες ψυχές. Φυσικά, δεν λείπουν και οι ιεράρχες, οι οποίοι διακρίνονται από τη μία πλευρά σε εξουσιαστές και φιλοχρήματοι και από την άλλη πλευρά σε φιλεύσπλαχνοι, σωστοί καθοδηγητές και ψυχές που αποζητούν τη δικαιοσύνη.
Οι πλούσιοι και οι φτωχοί συνυπάρχουν και οι συνωμοσίες ωθούν τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί να “κοιμούνται” τον ύπνο του δικαίου. Ο θάνατος και η ζωή διαχωρίζονται από μία κλωστή, η οποία μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να σπάσει. Κάθε χαρακτήρας ακροβατεί σε αυτή την κλωστή και η θέληση για ζωή δεν είναι πάντα εφικτή για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στις μάχες που καλούνται να λάβουν μέρος.
Ο φόβος μπορεί να παραλύσει τον άνθρωπο αλλά οφείλει και τον κατανικήσει. Και αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα της ιστορίας. Η προδοσία, οι ίντριγκες, ο πόνος, η απογοήτευση, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και το μίσος έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με την ειλικρίνεια, την πίστη, την ελπίδα, την προσπάθεια, την αγάπη, την ευτυχία, την οικογένεια και τη ζωή. Η αντίσταση και η επανάσταση είναι στο αίμα των ανθρώπων και όταν υπάρχει μία κατάφωρη συμπεριφορά τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από την αποτίναξη του ζυγού και της “φυλακής” από τα κεφάλια των κατοίκων.
Οι σκηνές βίας είναι απολύτως ανεκτές χωρίς να προκαλεί ανατριχίλα στο αναγνωστικό κοινό και πιστεύω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το βιβλίο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Αναμφισβήτητα, οι φαν της φανταστικής λογοτεχνίας θα το λατρέψουν και όσοι κάνουν τα πρώτα τους αναγνωστικά βήματα σε αυτού του είδους τη λογοτεχνία θα αγαπήσουν τόσο το πόνημα όσο και την ίδια τη λογοτεχνική αυτή κατηγορία.





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου