Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Λόγια του έρωτα και άλλα διηγήματα” του Guy de Maupassant

Δώδεκα διηγήματα αγάπης, έρωτα, πάθους, ευτυχίας και απογοήτευσης αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά ότι ο Guy de Maupassant δε θεωρείται τυχαία ένας εκ των καλύτερων διηγηματογράφων όλων των εποχών. Κάθε διήγημα και μία διαφορετική ιστορία αγάπης, διαφορετική και η δομή του ακόμα. Δε θα κάνω καμία ανάλυση, γιατί θα είναι λίγη μπροστά στο συγγραφικό μεγαλείο αυτού του ανθρώπου!
Αγαπημένα μου αποσπάσματα είναι το διήγημα με τίτλο “ΤΟ ΦΙΛΙ” και στις σελίδες του 72-23: «Αν υπάρχει ένα χάδι που μπορεί να δημιουργήσει αυτή τη βαθιά πνευματική αίσθηση δύο όντων που γίνονται ένα, αυτό είναι το φιλί. Όλο το βίαιο παραλήρημα της ολοκληρωτικής κατάκτησης δεν αξίζει όσο το γεμάτο ρίγος πλησίασμα των χειλών, όσο αυτή η πρώτη υγρή και δροσερή επαφή πριν το δίχως σάλεμα σμίξιμο, το περιπαθές και τόσο μα τόσο παρατεταμένο, ενός ανθρώπου μ' έναν άλλο...»
Στο διήγημα “ΤΟ ΠΑΙΔΙ” και στη σελίδα 103: «Ω, οι αισθήσεις! Αν γνωρίζατε τη δύναμή τους. Οι αισθήσεις που κόβουν την ανάσα νύχτες ολάκερες, που ανάβουν τη σάρκα, που κάνουν την καρδιά να χτυπά δυνατά, και το πνεύμα να κατατρύχεται από τρελές εικόνες! Καταλάβετέ το, κυρία, οι άνθρωποι αυστηρών αρχών είναι απλώς ψυχροί και νιώθουν απελπιστική ζήλεια για τους άλλους, δίχως να το γνωρίζουν...»
Διαβάζοντας μέχρι τώρα βιβλία που εμπεριείχαν την απόγνωση, την απογοήτευση, την τρέλα, την αυτοκτονία και τον θάνατο, δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα διάβαζα από αυτό το μεγαθήριο ιστορίες αγάπης, λατρείας, έρωτα, θαυμασμού και πάθους. Το κάθε διήγημα σε έβρισκε εξαπίνης καθώς διαπιστώνουμε ότι τα μηνύματα και στα δώδεκα είναι διαφορετικά και άρτια συνυφασμένα με την κοινωνία εκείνης της εποχής. Είναι τρομερά δύσκολο κάποιος συγγραφέας ή λογοτέχνης να καταφέρνει να αποτυπώσει όσα διαδραματίζονται στην εποχή που βρίσκεται. Και όμως, ο Guy de Maupassant το κατορθώνει και με ιδιαίτερα σαγηνευτικό τρόπο, θα τολμούσα να πω.
Ο Guy de Maupassant δεν είναι λάτρης των έντονων σκηνικών, των καταστάσεων ίντριγκας, των βαρυσήμαντων λέξεων και βαρύγδουπων λόγων. Με λεξιλόγιο συνετό, απλό, μα πάνω απ' όλα καθηλωτικό τοποθετεί τις λέξεις του και τις φράσεις του εκεί που χρειάζονται για να γοητεύσει τους αναγνώστες του. Δεν εφησυχάζεται. Τουναντίον, κάνει μία καταβύθιση στον ψυχικό κόσμο των ηρώων του και τους ξεβράζει σώους και με εμπειρίες ζωής στον “αφρό”.
Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η έκτρωση, η ανάγκη για αγάπη και για έρωτα, η κοινωνική ανισότητα, η διαφορά ηλικίας, η εξαγορά της γυναίκας με τη μορφή προίκας, το πάθος, ο πόθος, ο πλατωνικός έρωτας, ο εγωισμός, η ερωτική απογοήτευση και η μοναξιά είναι θέματα που αποτυπώνονται με ρεαλισμό από τον συγγραφέα.
Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω έναν άλλον Guy de Maupassant, πιο προσιτό, πιο ανθρώπινο, πιο συναισθηματικό! Αυτό με έκανε να τον αγαπήσω περισσότερο και να τον μυθοποιήσω σε έναν λογοτέχνη που με απλή γραφή ταρακουνάει τον αναγνώστη και συνάμα τον γλυκονανουρίζει με τη μεστή και ουσιαστική γραφή του!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου