Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ο «τρελός»” του Κωνσταντίνου Βλαστάρη

Τα πιόνια έχουν πάρει θέση πάνω στη σκακιέρα. Το καθένα έχει τη δική του μοίρα και κίνηση. Υπάρχει ένας «τρελός» που έχει έναν κολλητό φίλο. Θα προσπαθήσει να του σταθεί και να τον σώσει όταν θα βρεθεί σε ανάγκη.
Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε ασκήσεις μέσω των οποίων θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το σκάκι και τις κινήσει που μπορεί να κάνει το κάθε πιόνι. Επίσης, υπάρχουν και φωτογραφίες διαφορών και οι μικροί μας αναγνώστες καλούνται να ανακαλύψουν τα λάθη.
Ποιος είναι ο «τρελός»; Ποιοι είναι οι δύο φίλοι; Τι σχέση έχει η σκακιέρα μαζί τους; Μέχρι που θα φτάσει ο «τρελός» για να σώσει τον φίλο του; Ποιοι είναι οι υπόλοιποι της σκακιέρας;
Η ιστορία έχει πολλά μηνύματα. Καταρχάς, δείχνει στους μικρούς μας αναγνώστες την έννοια της φιλίας και τι οφείλει να κάνει ο άλλος για αυτούς όταν βρεθούν σε ανάγκη βοηθείας. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα να μυηθούν τα παιδιά στο σκάκι. Οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μελετήσουν όχι μόνο τις πιθανές δικές τους κινήσεις αλλά να προσπαθήσουν να μαντέψουν και τις σκέψεις των αντιπάλων. Δεν είναι τυχαίο που το σκάκι θεωρείται το καλύτερο παιχνίδι στρατηγικής, μελέτης, αυτοσυγκέντρωσης, αυτοσυγκράτησης και σκέψης.
Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Χωρίς σωσίβιο» των εκδόσεων Πατάκη, η οποία ενδείκνυται για παιδιά της Α' και Β' Δημοτικού και στόχο έχει να δώσει ώθηση στα παιδιά που ξεκινάνε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να αποκτήσουν γνώσεις αριθμητικής, λεξιλογίου και ανάγνωσης.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα από τα πιο έξυπνα βιβλία της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας γιατί εμπεριέχει θέματα όπως είναι η σκέψη, η φιλία, ο σεβασμός, η αυτοθυσία, η αγάπη, η επιμονή, η υπομονή και οι γνώσεις!
Γι' αυτόν τον λόγο αξίζει, λοιπόν, να διαβαστεί, να δωριστεί σε ένα παιδί και να περάσει χέρι – χέρι από τον έναν στον άλλον. Θα το χαρακτήριζα ως ευφάνταστο, δημιουργικό και διδακτικό. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν όλη την ιστορία και την έμπνευση του συγγραφέα, ο οποίος θέλησε να δώσει στους αναγνώστες μέσα από τις σελίδες του. Μία φρέσκια ιδέα που, αναμφίβολα, θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου