Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα” του John Boyne

Ο Μπρούνο είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας. Είναι μόλις εννέα χρόνων και έτσι ξαφνικά πρέπει αυτός και η οικογένειά του να εγκαταλείψουν το Βερολίνο και να μεταβούν στο Ουστ-Βιτς. Εκεί, στο νέο τους, πλέον, σπίτι θα δει τριγύρω από αυτό να υπάρχουν συρματοπλέγματα και μικρά παιδιά.
Ο Μπρούνο θέλει πολύ να παίξει μαζί τους αλλά δεν μπορεί να περάσει από την άλλη πλευρά του. Μία μέρα θα κάνει τη βόλτα του εκεί και θα γνωρίσει τον Σμούελ, ένα αγόρι που φοράει συνεχώς μία ριγέ πιτζάμα. Θέλει πολύ να παίξει ποδόσφαιρο μαζί του αλλά δεν μπορεί γιατί τους χωρίζει αυτό το απαίσιο συρματόπλεγμα. Βλέποντας αδύνατο τον Σμούελ, ο Μπρούνο θα του πηγαίνει φαγητό κάθε μέρα. Και κάπως έτσι, θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μία ιδιότυπη φιλία.
Η αδερφή του θα του αποκαλύψει το αληθινό όνομα της περιοχής. Του Μπρούνο όμως δεν του αρέσει όπως δεν του αρέσει και το μίσος που υπάρχει για τους Εβραίους. Το παιδικό του μυαλό δεν μπορεί να κατανοήσει τις θηριωδίες των μεγάλων ούτε ότι ο Φύρης είναι ο Φύρερ και πολλά ακόμη.
Μέσα από αυτή την εφηβική ιστορία, η οποία μπορεί να διαβαστεί από κάθε ηλικιακή ομάδα και να καθηλώσει τον αναγνώστη, θα δούμε την ωμή πραγματικότητα μιας κοινωνίας τρελής και με βλέψεις την κυριαρχία και την καταδυνάστευση των λαών. Τα μηνύματα που μας διδάσκει είναι πολλά. Πέραν αυτών όμως η γραφή του Τζον Μπόιν για ακόμα μία φορά καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Πρόκειται για μία ιστορία ανθρώπινη, πολυδιάστατη και μας δείχνει περίτρανα ότι όλοι κινδυνεύουν από τις πολιτικές κάθε κράτους. Το τέλος του είναι απρόβλεπτο και άκρως συγκινητικό. Η φιγούρα του Μπρούνο γίνεται οικεία και αγαπητή. Η αγνότητα της ψυχής του παιδιού σε κατακλύζει όπως και ο φόβος του ορισμένες φορές. Σε ένα περιβάλλον όπου η τρέλα κυριαρχεί και η λογική εγκαταλείπεται διαπιστώνουμε ότι πολλοί Σμούελ είναι θύματα αυτής της τρέλας.
Δικαίως μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και παρέμεινε επί δύο χρόνια στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων, καταφέρνοντας να πουλήσει πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου