Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Κρυφτό” της Ελεονώρας Σουρλάγκα

Κύριοι χαρακτήρες της ιστορίας είναι η Μυρσίνη και ο Πανσέληνος. Θα γνωριστούν ως παιδιά αλλά θα τους χωρίσουν οι κοινωνικές τους τάξεις. Η Μυρσίνη, πλούσια γόνος ενός σπιτιού, στο οποίο εργάζεται ως μαγείρισσα η γιαγιά του Πανσέληνου. Όλοι τους θέτουν όρια και τους εγκλωβίζουν να μην εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μία παιδική φιλία αλλά δεν πρέπει να υφίσταται. Όσο τα χρόνια περνούν, η φιλία διανθίζει και στη θέση της παίρνει δειλά – δειλά ένα αίσθημα αγάπης. Όμως οφείλουν και οι δύο να την καταπιέσουν.
Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και αναλόγως το κεφάλαιο εναλλάσσεται όσον αφορά το πρόσωπο του αφηγητή. Άλλοτε η Μυρσίνη μας μιλάει για τη ζωή της και τις δυσκολίες που βιώνει και άλλοτε ο Πανσέληνος μας αφηγείται με τρόπο συγκινητικό τα όσα βιώνει και την έλλειψη της μητρικής φιγούρας. Τα κατάλοιπα τον αφήνουν να βιώνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την εξέλιξη της ζωής του.
Όλη τους η ζωή είναι ένα μεγάλο κρυφτό. Αλλά για πόσο θα καταφέρνουν να καταπιέζουν τους εαυτούς τους και τα συναισθήματά τους για τους γύρω ανθρώπους του; Τα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί σε “λάθος” αποφάσεις; Αν ένα κορίτσι παίξει με αυτοκίνητα ή αν ένα αγόρι παίξει με κούκλες θα γίνουν ομοφυλόφιλα; Η συγγραφέας εδώ θίγει ένα στερεότυπο θέμα που συνεχώς διαιωνίζεται.
Η Μυρσίνη γίνεται δασκάλα και ο Πανσέληνος μεγάλος τενόρος αλλά η ζωή τους δεν είναι όπως την επιθυμούν. Η αγάπη είναι ανύπαρκτη και αυτό τους κάνει να νιώθουν κενά και ανασφάλειες.
Η συγγραφέας καταφέρνει όχι μόνο να εισχωρήσει στην ψυχή της γυναίκας και να εκθέσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ψυχολογία της αλλά το ίδιο επιτυχημένα το κάνει και όσον αφορά την ανδρική ψυχολογία.
Τα πρέπει και οι κανόνες γίνονται οι ανάσες της Μυρσίνης. Μόνο που αυτές οι ανάσες είναι ψεύτικες και ουτοπικές. Τα θέλω της και οι επιθυμίες της καταπνίγονται από τα όρια που θέτουν οι άλλοι για την ίδια. Το μόνο άτομο που θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει να βγει από το τέλμα της και να καταφέρει να απολαύσει τη ζωή, να διεκδικήσει τα χαμένα και να αντιμετωπίσει τις φοβίες της είναι μία ψυχολόγος.
Ο Πανσέληνος βγάζει την ανωριμότητά του προς τα έξω. Μόνο που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προσωπείο. Κρύβεται από τους άλλους και από τον ίδιο του τον εαυτό. Φοβάται και αυτός ο φόβος κατακλύζει το είναι του. Εκφράζεται μόνο μέσα από τη μουσική αλλά και εδώ λειψή η προσπάθεια καθώς τον βλέπουμε να επαναπαύεται.
Θα προσπαθήσουν να τολμήσουν και να διεκδικήσουν όσα δεν τόλμησαν τόσα χρόνια. Θα τα καταφέρουν άραγε; Μία όμορφη και ουσιαστική ιστορία αγάπης με πολλά ψυχογραφήματα, ψυχολογικές προεκτάσεις και μηνύματα για εμάς τους αναγνώστες που δεν τολμάμε ούτε απαιτούμε! Εξαιρετικό πόνημα που αξίζει όχι απλά να διαβαστεί αλλά και να γίνει δίδαγμα για τη σωστή συμπεριφορά των γονέων και των ανθρώπων απέναντι στους συνανθρώπους! Τα θέματα ψυχολογίας που αναπτύσσει η συγγραφέας είναι τόσο σημαντικά και καίρια που αν καταφέρουμε να τα κατανοήσουμε και να τα εφαρμόσουμε τότε θα επιτύχουμε σε κάθε μονοπάτι της ψυχής μας, όσο σκοτεινό ή δύσβατο και αν είναι!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου