Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

“Ανταλέτ Η πυξίδα της αλήθειας” της Κατερίνας Κόνιτσα – Σωπύλη

Η Ισμήνη είναι ένα νεαρό κορίτσι, το οποίο μαζί με την οικογένειά του θα αναγκαστούν να φύγουν από τη Σμύρνη, λίγο πριν την καταστροφή της, και να μεταβούν στην Αθήνα. Μόνο που η Ισμήνη κληρονομεί ένα χάρισμα. Σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει για αυτό. Ούτε η ίδια.
Η απροσδόκητη φυγή της θα δημιουργήσει θλίψει στον καλό της φίλο. Η μητέρα της δεν καταλαβαίνει τον λόγο για τον οποίο πρέπει να φύγουν. Τα σημάδια της επερχόμενης απειλής δεν φαίνονται και τα συνεχή ερωτήματα προκαλούν ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειάς τους.
Σιγά – σιγά όλη σχεδόν η οικογένεια τάσσεται υπέρ του πατέρα. Μόνο η Ισμήνη έχει διαφορετική άποψη και το βλέμμα του την φοβίζει. Η συμπεριφορά της θα οδηγήσει τους γονείς της σε αποφάσεις που θα δυσαρεστήσουν την ίδια. Όπως και η συμπεριφορά της Ισμήνης θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικογένειά της και στο περιβάλλον της. Θα την αναγκάσουν σε έναν γάμο χωρίς αγάπη.
Ποιο είναι το μυστικό που της κρύβει ο πατέρας της; Γιατί η γιαγιά της δεν της μίλησε για την επερχόμενη απειλή; Γιατί δεν της είπε, η γιαγιά της, τι σημασία έχει το μενταγιόν που κληρονόμησε από την ίδια; Θα μπορέσει να κερδίσει στη μάχη που θα βρεθεί; Ποια είναι αυτή η Αδελφότητα Ανταλέτ και από ποιους δημιουργήθηκε; Τα νήματα τα κινεί ο Εμίρ ή κάποιο άλλο πρόσωπο; Τι θα συμβεί όταν όλα θα βγουν στο φως;
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας, μυστηρίου και με κοινωνικές προεκτάσεις. Θεωρίες συνωμοσίας, μαγικές δυνάμεις ενός μενταγιόν, Αδελφότητες, κώδικες υποταγής, ομερτά, ίντριγκες και συμμαχίες με τις σκοτεινές δυνάμεις συνθέτουν το παζλ της ιστορίας του βιβλίου. Διαβάζεται απνευστί, ενώ στο τέλος μας αφήνει με τη διερώτηση αν θα υπάρξει και συνέχεια. Δεν κουράζει τον αναγνώστη τόσο λόγω του όγκου του βιβλίου όσο και λόγω των συνεχόμενων εξελίξεων και ανατροπών που περιλαμβάνει. Είναι ένα ευχάριστο και ανάλαφρο μυθιστόρημα που καταφέρνει να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό και να αγαπηθεί από αυτό.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου