Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτικη Βιβλίου “Το μυστικό του Οδυσσέα” της Λένας Τερκεσίδου

Ο Οδυσσέας μαζί με τη μικρότερή του αδερφή, κατά δύο χρόνια, Φανή περνάνε τις διακοπές του καλοκαιριού τους στο πατρικό σπίτι της μητέρας τους, στη Σύρο. Εκεί, θα συναντήσουν τη φίλη τους και συνομήλική του Δανάη. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι μαζί τους πήραν τον σκύλο τους, Τσίφτη.
Μία βραδινή συνομιλία που θα κρυφακούσουν θα σταθεί αρκετή για να μπλέξει η μικρή μας παρέα σε διάφορες περιπέτειες. Την επόμενη ημέρα όλο το νησί είναι ανάστατο. Η είδηση ότι η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου φιλοτεχνημένη από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο –γνωστό και ως Ελ Γκρέκο– εκλάπη, τάραξε όλο το νησί.
Τα τρία παιδιά ψάχνουν να βρουν στοιχεία για να λύσουν το μυστήριο. Για αυτόν τον λόγο θα ξεκινήσουν στα τυφλά μία περιπέτεια μοναδική. Σκοπός τους; Να βρουν την κλεμμένη εικόνα.
Εκτός της περιπέτειας, του μυστηρίου και των ανατροπών που συμβαίνουν στην ιστορία του βιβλίου θα γνωρίσουμε ομορφιές του νησιού όπως είναι οι παραλίες, τα αξιοθέατα, οι ναοί ορθόδοξοι και καθολικοί, παραδοσιακά φαγητά και πολλά άλλα. Η γραφή του κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη, του παρέχει γνώσεις, του δείχνει μία άλλη, πολιτιστική, ματιά του νησιού και του διδάσκει την έννοια της φιλίας, της υποστήριξης και της εμπιστοσύνης.
Μέσω των στοιχείων που ξεδιπλώνονται αποκαλύπτεται με περίτεχνο τρόπο η αγάπη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του τόπου μας μέσα από τα λόγια της μητέρας των παιδιών, Τερέζα. Είναι σημαντικό να αγαπάμε την πατρίδα μας, τα μνημεία μας, τα έργα τέχνης και τους θησαυρούς της χώρας μας ακόμα και αν αυτοί αφορούν ένα τοπίο, μία παραλία ή ένα δάσος. Κάθε κομμάτι της Ελλάδας προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις, ομορφιά και θαυμασμό!
Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα έχει όλα αυτά που χρειάζεται ο αναγνώστης και αποτελούν σημαντικά εφόδια για τη ζωή του! Γι' αυτό το λόγο αξίζει να διαβαστεί από όλους, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας στην οποία βρίσκεται!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου