Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Οι βρικόλακες της Λίλιθ” της Αιμηλίας Μπέλμπα

Σύμφωνα με τον μύθο, η Λίλιθ ήταν η πρώτη γυναίκα. Δημιουργήθηκε από τον Θεό με σκοπό να γίνει το ταίρι του Αδάμ. Ο Αδάμ και η Λίλιθ ήταν ίσιοι και μόλις ο Αδάμ θέλησε να την υποτάξει, η ίδια αρνήθηκε και εκδιώχθηκε από τον Κήπο της Εδέμ. Η Λίλιθ αγάπησε παράφορα τον Σαμαέλ και έκανε μαζί του πολλά παιδιά.
Γυρνώντας στο μυθιστόρημα, θα γνωρίσουμε τον μύθο αυτό, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, και θα δούμε και την πορεία της στον κόσμο από μυθοπλαστικής άποψης.
Η Λίλιθ, ο θηλυκός άρχοντας των βρικολάκων έχει χάσει τη ζωή της εδώ και πολλά χρόνια. Η Λίλη είναι η μετενσάρκωσή της και το μέσο για να έρθει πάλι στη γη και να συνεχίσει τα υποχθόνια έργα που είχε θέσει σε εφαρμογή όσο ζούσε.
Η Λίλη είναι ένα κορίτσι, το οποίο έχει βιώσει τη βία στο πετσί της. Η ψυχή της είναι “χαμένη” και υπαίτιος για αυτό είναι ο πατέρας της. Η ζωή της είναι κατεστραμμένη και τίποτα δεν την ενδιαφέρει. Ή μάλλον σχεδόν τίποτα. Επιθυμεί διακαώς να τιμωρήσει κάθε άνθρωπο που βρέθηκε μπροστά της και της έκανε μόνο κακό. Το πρώτο της θύμα θα είναι αυτός που ευθύνεται για την άδικη φυλάκιση της μητέρας της. Το μίσος της θα θρέψει την ψυχή της και θα ξεπηδήσει σαν λάβα κατακαίγοντας τα πάντα στο διάβα του.
Η Λίλη θα πρέπει να ενωθεί με τη Λίλιθ για να έρθει η δεύτερη και πάλι στη γη και να συνεχίσει το έργο της. Η ψυχή της μεταφέρθηκε αλλού και οι δυνάμεις της σε άλλο σημείο. Για να επανέλθει θα χρειαστεί να ενωθεί η ψυχή με τις δυνάμεις.
Θα καταφέρει να επανέλθει ολοκληρωτικά στη ζωή η Λίλιθ; Θα κυριέψει η Λίλιθ τη Λίλη; Όταν θα ξεκινήσει ο πόλεμος τι θα γίνει; Οι βρικόλακες θα σταθούν και πάλι δίπλα της; Τι θα κάνουν οι αιώνιοι εχθροί της;
Μία μεγάλη διαδρομή θα ξετυλιχτεί μπροστά μας. Από το Ναύπλιο στην Κριμαία και από εκεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στην Καραϊβική, στο Παρίσι, στο Τέξας, στο Βατικανό, στη Νότιο Αφρική και στη Νέα Υόρκη.
Εκτός όμως από τις εναλλαγές των πόλεων θα συναντήσουμε και αυτές της γραφής. Από ρομαντική μας μεταφέρει στην ωμή και σκληρή πραγματικότητα, στο μυστήριο, στον τρόμο και στη γοτθική περιγραφή. Οι εναλλαγές είναι τόσο άρτια δομημένες που ο αναγνώστης χάνεται στο χωροχρόνο και στις σελίδες του βιβλίου.
Αρχοντικά, στοιχειωμένα σπίτια, δάση και λίμνες, λύκοι με υπερφυσικές ικανότητες, φυλακές βρικολάκων, μεσαιωνικά μνήματα, σκονισμένα θέατρα, πάπυροι με κωδικοποιημένα μηνύματα, μυστικά και ένας αέναος πόλεμος μεταξύ του καλού και του κακού ξεδιπλώνονται σε κάθε κεφάλαιο. Με λίγα λόγια, προδοσίες, προσδοκίες, πάθη, μίση και αγάπη προς όλα τα πλάσματα συνθέτουν την ιστορία του βιβλίου.
Και μέσα σε όλα αυτά, η συγγραφέας προσπαθεί να μας αναδείξει το ανελέητο ταξίδι της εσωτερικής ενδυνάμωσης και ανασκόπησης. Κάθε άνθρωπος έχει τόσο τις φωτεινές του πτυχές όσο και τις σκοτεινές εξίσου. Μας δείχνει πώς μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας και τις αποφάσεις μας. Είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι των εαυτών μας και ως υπεύθυνοι, οφείλουμε να σκεφτόμαστε πιο είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ηθικούς και συνετούς χαρακτήρες.
Οι φαν του φανταστικού, και κυρίως των γκόθικ βιβλίων και αυτών που περιλαμβάνουν βρικόλακες, θα ενθουσιαστούν και θα μαγευτούν από την τόσο όμορφη και σκοτεινή ατμόσφαιρα που πλάθει η συγγραφέας στην ιστορία της!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου