Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Τι είναι έρωτας ζητάς να μάθεις” της Θεώνης Μπριλή

Η Εύα είναι ένα νεαρό κορίτσι επαρχίας. Ο αδερφός της, Δημήτρης, παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του, Χριστίνα. Στον γάμο θα παρευρεθούν πολλοί, αλλά ένας θα κλέψει την καρδιά της Εύας, και αυτός δεν είναι άλλος από τον φίλο του αδερφού της, Στέφανο. Τα χρόνια που τους χωρίζουν είναι πολλά αλλά ακόμα περισσότερες είναι οι διαφορές τους.
Ο απροσδόκητος χαμός της μητέρας της Εύας θα την γκρεμίσει ψυχολογικά. Η οργή του αδερφού της, ο οποίος θα σταθεί απέναντί τους θα την ισοπεδώσει.
Υποστηρικτές τους σε όλη την πορεία της σχέσης τους θα είναι οι φίλοι της Εύας, Έλενα και Ορέστης, και η οικογένειά της. Ενώ από την πλευρά του Στέφανου θα είναι, ο αδερφός του, Αλέξανδρος, και η κοπέλα του, Δανάη.
Οι δυσκολίες που θα τους φέρει η ζωή θα οδηγήσει το ζευγάρι σε πολλά προβλήματα και εμπόδια. Πολλές φορές όμως αυτά τα εμπόδια δε μας αφήνουν να συνεχίσουμε αυτό που θέλουμε και άλλες τα συναισθήματα είναι πιο δυνατά από οτιδήποτε θελήσει να μας αποτρέψει από το στόχο μας. Τι όμως από τα δύο θα συμβεί στον παθιασμένο έρωτα του Στέφανου και της Εύας; Ο έρωτας μεγάλος. Αλλά αυτοί που στέκονται μπροστά τους και τους κόβουν τον δρόμο τους είναι πολλοί και δυνατοί.
Αγαπημένο μου απόσπασμα είναι:
«Τι φοβάσαι;» ψιθυρίζω στο αυτί του...
«Μια ζωή χωρίς εσένα» ψιθυρίζει κι εκείνος φορτισμένος [...]
«Τι να κάνω, για να διώξω την ανησυχία;» [...] «Σ'αγαπώ!» ψιθυρίζω στα χείλη του..
.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι με έντονα το αισθηματικό στοιχείο. Άλλωστε, όπου υπάρχει ένας μεγάλος έρωτας υπάρχει και αίσθημα! Φυσικά, δεν είναι το μόνο στοιχείο που κατακλύζει τους αναγνώστες του αλλά και θέματα όπως είναι ο κοινωνικός ρατσισμός. Πολλοί θα προσπαθήσουν να υποβιβάσουν την καταγωγή της Εύας. Αλλά η τσέπη και θέση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μεγαλείο της αγάπης και της καρδιάς.
Η γραφή της συγγραφέως, Θεώνη Μπριλή, είναι φρέσκια, δυνατή και ρομαντική. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, με αφηγήτρια την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, Εύα. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και οι συνεχείς ανατροπές κάνουν το ανάγνωσμα γρήγορο. Για πρώτο δημιούργημα θεωρώ ότι άγγιξε σχεδόν την τελειότητα. Οι μεθυστικές ατάκες του ζευγαριού, ο ιδανικός έρωτας, η μοναδική αγάπη και το χιούμορ είναι μερικά από τα στοιχεία, τα οποία με κέρδισαν. Όπως και το ξεκίνημα με το μεγαλειώδες απόφθεγμα του Σοφοκλή “Έρως Ανίκατε Μάχαν” από το αγαπημένο μου αρχαίο του έργο “Αντιγόνη”.
Κάθε σκιαγράφηση ήταν σωστά τοποθετημένη. Κάθε ήρωας είχε κάτι το μαγικό και ακαταμάχητο επάνω μου που με έκανε να τον αγαπήσω. Καλά, όχι όλους, αλλά τους περισσότερους. Άλλωστε, ποτέ κανείς δεν έχει καταφέρει να συμπαθήσει τους πάντες. Όπως στη ζωή, έτσι και εδώ άλλωστε. Κάθε κομμάτι ήταν βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ο ρεαλισμός ήταν έντονος και η γραφή της φρέσκια και αγαπησιάρικη. Η απόλυτη αγάπη σε όλο της το μεγαλείο δοσμένη μέσα από τη Θεώνη Μπριλή. Φαντάζομαι ότι η ψυχή της είναι ρομαντική. Δε θα μπορούσε να ίσχυε κάτι άλλο, γιατί μόνο μία ρομαντική και ευαίσθητη καρδιά θα μπορούσε να μας προσφέρει τόσο ιδανικό αποτέλεσμα, που θα αγαπήσει ο καθένας μας.
Εύχομαι να κυκλοφορήσει και πάλι το βιβλίο για να το διαβάσουν όλοι και να διδαχθούν πώς θα έπρεπε να ήταν ο αληθινός έρωτας και η μοναδική αγάπη! Ας σταθούμε όλοι μας τυχεροί και ας τα βιώσουμε στο έπακρο! Το ταξίδι και οι συγκινήσεις που μας προσφέρονται μέσω της ανάγνωσης είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συναρπάσει και θα κερδίσει τους πάντες!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου