Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κριτική Βιβλίου "Το παλιό ξενοδοχείο" της Τιτίτσας Πιπίνου

Το βιβλίο μας μεταφέρει σε μία αφήγηση του παρελθόντος αλλά και του σήμερα της Σοφίας. Η ιστορία μας ξεκινάει από το τώρα και μας πηγαίνει πίσω στα εφηβικά της και όχι μόνο χρόνια και ξανά πάλι στο παρόν. Από τη Βιέννη του σήμερα στη Ρόδο του τότε.
Η Σοφία μέσα στη καθημερινότητα και στη ρουτίνα φθείρεται και “αργοπεθαίνει” ως γυναίκα. Ένα ταξίδι στη Βιέννη θα την κάνει να θυμηθεί το παρελθόν και να σκεφτεί τον πρώτο της έρωτα, τον Δημήτρη. Μία γυναίκα παντρεμένη και μητέρα του Ντόντου, όπως έλεγε ο μικρός Αντώνης το όνομά του, μας δείχνει πόσο μπορεί να ξεχάσει την εικόνα της θεμιτής και ερωτικής Σοφίας.
Οι σελίδες όμορφες, με αρώματα από την παλιά Ρόδο, τα παλιά σοκάκια και τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων σε ένα παλιό ξενοδοχείο. Εκεί που τότε υπήρχαν οι αξίες ηθικές και πανανθρώπινες. Αξίες που πλέον έχουν εκλείψει και πάνω απ'όλα μπαίνει ο ατομικισμός και το συμφέρον.
Το βιβλίο με μάγεψε και με άγγιξε. Μου έφερε θύμησες το χθες και περπάτησα και εγώ πάνω στα ίδια ίχνη της ερωτευμένης Σοφίας. Αλήθεια πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στη ζωή μας; Ίσως ό,τι πιο δυνατό και ουσιαστικό υπάρχει! Μαζί με τον έρωτα σου συστήνεται και η αληθινή αξία της φιλίας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές όλων μας πιστεύω. Ας δούμε τη ζωή μας σαν ένα μπουμπούκι. Αν δεν το ποτίσουμε δεν θα ανθίσει, παρά μονάχα θα ξεραθεί και θα χαθεί. Έτσι είναι και ο άνθρωπος χωρίς αγάπη ερωτική, φιλική ή και οικογενειακή.
Από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα! Εμένα μου πρόσφερε όσα αποζητώ από τα βιβλία! Συναρπαστικό, συναισθηματικό, διδακτικό και ονειροπόλο. Και εκεί που λες ότι μαντεύεις το τέλος έρχεται κάτι και σου τα ανατρέπει όλα! Χάρηκα με το απροσδόκητο τέλος, στο οποίο δεν παρέλειψε να προσδώσει το συναίσθημα και την αναζήτηση της εσωτερικής ελευθερίας και αγάπης. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και πιστεύω ότι και εσείς θα δείτε τη ζωή με ένα άλλο μάτι!






Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου