Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ολέθρια σχέση” Ελένη Βαηνά

Η κα. Βαηνά επιστρέφει στη συγγραφή χαρίζοντάς μας ένα όμορφο ψυχολογικό και ανθρώπινο βιβλίο. Από τα λίγα βιβλία, στα οποία ήρωας είναι ένας άντρας. Ο Στέφανος Κιοσέογλου, αυτοδημιούργητος και γνωστός κατακτητής, έχοντας πατήσει πλέον τα πρώτα -ήντα της ζωής του αποφασίζει να παντρευτεί αφήνοντας έγκυος τη συντροφό του. Μόνο που αυτό το βήμα θα αποδειχτεί τραγικό για τη ζωή του και κυρίως για τη ψυχολογική του κατάσταση αφού μετά από πολλά γεγονότα θα της ζητήσει διαζύγιο. Αλλά η Όλγα δε θα φανεί εύκολη αντίπαλος, τουναντίον.
Και οι δυο θα διεκδικήσουν την κόρη τους με νύχια και με δόντια. Και εκεί ξεκινάει όλος ο γολγοθάς για τον Στέφανο.
Μετά από μία μακρά πορεία θα ανακαλύψει ακριβώς τι συμβαίνει με τον ίδιο και ελκύει τόσο πολύ αυτές τις καταστάσεις καθώς και γιατί έφτασε στην αρχή της πενηνταετίας του και δεν είχε δημιουργήσει οικογένεια τόσα χρόνια.
Θεωρώ πως το βιβλίο είναι μία τέλεια ψυχογράφηση του χαρακτήρα πολλών αντρών, οι οποίοι γίνονται υποχείρια των μητέρων τους και φτάνουν σε μία ηλικία που πλέον είναι αργά για να νικήσουν αυτό το οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Όπως και της αντίθετης περίπτωσης, πολλών γυναικών που “πνίγουν” τα παιδιά τους με το να μην τα αφήνουν να αναπνεύσουν και να κάνουν λάθη μέσω των οποίων μαθαίνουν και γίνονται ώριμοι ενήλικες άνθρωποι. Φυσικά ένα ακόμα σφάλμα τους είναι πως φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις για να περάσει το δικό τους και μόνο...
Το βιβλίο έχει έντονο καυστικό χιούμορ και σε παραθέτει στα γεγονότα τόσο του έγγαμου βίου και των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των ανθρώπων που συμβιώνουν μεταξύ τους όσο και στο πως η ενήλικη ζωή διαμορφώνεται με βάση τον οικογενειακό κρίκο που μας δένει με τους γονείς μας. Πολλές φορές είμαστε “μαζοχιστές” – ας μου επιτραπεί αυτός ο όρος – αφού επιλέγουμε να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις. Και φυσικά η κατάθλιψη είναι εδώ κοντά και παραμονεύει αν της δώσουμε το ελεύθερο να “δράσει” και να κάνει τη ζωή μας άνω – κάτω. Θεωρώ πως οφείλουμε να το διαβάσουμε όλοι μας, μιας και μέσα από τις περιγραφές και τα παραδείγματα μας διδάσκει πως να αποφεύγουμε κάποια γεγονότα και να διορθώσουμε τα δικά μας ψυχονευρωτικά κατάλοιπα.






Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου