Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το ταξίδι της Ελπίδας - Μαρία Τζιρίτα


http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003333/to-taksidi-ths-elpidas

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό, Αισθηματικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 04/02/2016
Σελίδες : 448
ISBN: 978-618-01-1388-4
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Book Link: http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003333/to-taksidi-ths-elpidas


Το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα, μας ταξιδεύει πίσω στο 1967 που θα συναντήσουμε ένα επιβατηγό πλοίο το "Ελπίς" που πραγματοποιεί ταξίδι από τον Πειραιά με τελικό προορισμό τη Μελβούρνη. Για κάποιους επιβάτες το ταξίδι αυτό είναι αναψυχής, για άλλους είναι διέξοδος από τα προβλήματα τους, ενώ για κάποιους άλλους είναι ένα υποχρεωτικό ταξίδι δίχως να γνωρίζουν αν θα βρουν το παράδεισο ή τη κόλαση
επί γης στην Αυστραλία.

Μέσα σε όλους αυτούς τους επιβάτες θα γνωρίσουμε την πρωταγωνίστρια μας, την Ελπίδα που ένα μυστικό βαραίνει την καρδιά της και δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν γιατί νιώθει ντροπή. Στο πλοίο γνωρίζει μερικούς από τους συνεπιβάτες, που μέσα από τις ιστορίες τους και τα βάσανα τους, θα της αλλάξουν τη ζωή.

Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας, δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στη ζωή της Ελπίδας αλλά γίνεται μια σφαιρική αναφορά όλων των προσώπων που εμπλέκονται. Θα διαπιστώσετε πως γίνεται με τέτοιο τρόπο, που δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά τον βοηθάει να αντιληφθεί καλύτερα τους χαρακτήρες και τους λόγους που τους οδήγησαν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι με το "Ελπίς".

Το χρονικό διάστημα που επέλεξε να διαδραματιστεί το ταξίδι είναι η εποχή που πολλοί Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, ότι γνωρίζω για εκείνη την εποχή είναι από βιβλία όπως της Μαρίας Τζιρίτα. Θεωρώ πως έχει κάνει έρευνα, γιατί τα λιμάνια που έκαναν στάση αλλά και οι ιστορικές αναφορές που γίνονται είναι όντως εκείνης της εποχής. Επίσης, γίνονται αναφορές για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Θέλω να γράψω πολλά και να επεκταθώ για τους ήρωες, τις ιστορίες τους, πως εξελίσσεται η ιστορία αλλά όσα έγραφα, έδινα άθελα μου λεπτομέρειες από το βιβλίο που θεωρώ ότι είναι σημαντικές και πως προδίδοντας έστω και μια λεπτομέρεια θα χαθεί η μαγεία και ειλικρινά δεν το θέλω αυτό. Το μόνο που θα πω είναι πως ο πραγματικός, ο αληθινός έρωτας πάντα βρίσκει ένα τρόπο να επιζήσει!

Τέλος, η αφήγηση έχει μια φυσική ροή, που ταξιδεύει ο αναγνώστης μαζί μέρα με τη μέρα διαβάζοντας για τις αγωνίες, τις έννοιες, την προσπάθεια να λύσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τελικά θα έχουν ξεπεραστεί όλα, φτάνοντας στο τελικό τους προορισμό.

Άλλωστε το κάθε ταξίδι είναι μοναδικό, γιατί δεν ξέρεις από πριν, ποιους θα συναντήσεις και τι θα μάθεις!

Έτσι και το ταξίδι της Ελπίδας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου